Press ESC to close

Öcü Örümcekmantarı (Cortinarius cinnabarinus)

Cortinarius cinnabarinus – Öcü Örümcekmantarı – Cinnabar Webcap


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Cortinariaceae

Cins: Cortinarius

Alt Cins: Dermocybe ve Telamonia

Tür: Cortinarius cinnabarinus

Cortinarius cinnabarinus, ilk kez 1838 yılında Elias Magnus Fries tarfından tanımlanmıştır.

Bazı yazarlar C. cinnabarinus’u Dermocybe alt cinsine yerleştirirken, diğerleri onu Telamonia alt cinsine yerleştirir.

Sinonim isimleri arasında Dermocybe cinnabarina (1877), Gomphos cinnabarinus (1891), Dermocybe cinnabarina f. plana (1930) bulunur.

Şapka: 2,5–6 cm çapında, başlangıçta yarım küre veya konik-çan şeklinde, sonra dışbükey, en sonunda ise düz veya düze yakın olur. Şapka üzerinde bazen büyük bir merkezi umbo ile kıvrımlı kenarlar göze çarpar. Yüzey pürüzsüz, parlak ama viskoz değildir. Şapka rengi kırmızı tonlardadır; Kuruysa turuncu-kırmızı, nemliyse kırmızı-kahverengidir.

Cortinarius cinnabarinus
Cortinarius cinnabarinus

Lameller: C.Cinnabarius lamelleri şapka ile aynı renktedir. Başlangıçta kırmızı zinober sonra kahverengi tarçındır.

Cortinarius cinnabarinus
Cortinarius cinnabarinus

Gövde-Sap: Sap, 3-6 x 0,5-1,5 cm boyutlarında, silindirik, esnek, sıkı, önce dolu sonra içi boştur. Şapkası ile aynı renktedir. Sap yüzeyi boylamasına koyu kırmızı ipeksi liflerle çaprazlanmıştır.

Cortinarius cinnabarinus
Cortinarius cinnabarinus

Koku: Yabani turp kokusu olduğu bildirilmiştir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi pas kahverengisidir. Sporlar elipsoidal, 7-10 x 4,5-5,5 µm boyutlarında ve yoğun siğillerle kaplıdır.

Habitat: C.cinnabarinus mikorizal bir türdür. Yaprak döken ağaçların olduğu ormanlarda, tercihen kayın ağaçlarının altında, aynı zamanda meşe ve gürgenlerin altında da sürü halinde büyürler.

Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölgemizde resmî kaydı bulunmaktadır.

Mevsim: Yaz-Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli bir Cortinarius türüdür.

Ek bilgiler: Benzer türler arasında aynı cinse ait bazı türleri bulunur. Bunlar Cortinarius orellanus, Cortinarius speciosissimus ve kozalaklı ağaçların altında büyüyen Cortinarius sanguineus’tur. Ancak, Cortinarius cinnabarinus, karakteristik özellikleri ve tercih ettiği yaşam alanı nedeniyle tespit edilmesi oldukça kolay bir türdür.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.