
Discina melaleuca – Kara Dibiburuşuk Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Discinaceae
Cins: Discina
8Tür: Discina melaleuca
Discina melaleuca, Gyromitra melaleuca latince ismi ile de bilinen mantara Türkiye Mantarları Listesndeki verlmiş Türkçe isim “Kara Dibiburuşuk” mantarıdır.
D.melaleuca sinonimleri arasnda, Pachyella melaleuca (1907), Peziza melaleuca (1928), Paradiscina melaleuca (1969) ve Gyromitra melaleuca (1976) bulunmaktadır.
Şapka: Şapka çapı 1-5 cm (max 8 cm) kadar olan mantar, hafif küresel veya yastık görünümlü olup, gençken hafif kubbe şeklindedir. Lakin, kısa süre sonra açılır, kıvrımlı ve hatta göbekli bir görünüm kazanır. Yüzey, pürüzlü veya düz olabilir. Gençken krem veya soluk kahverengi renkteyken, olgunlaştıkça genellikle siyahımsı, daha koyu kahverengi olur.

Şapka altında, diğer lamelli mantarlardaki gibi lameller yoktur. Lamellerin yerinde, pürüzsüz düz bir yüzey bulunmaktadır. Düzenli, kıvrımlı dalgalı kenarları mevcuttur. Alt yüzey yani şapka altı, beyazımsı veya krem renkte olabilir.

Gövde-Sap: Belirgin bir sapı yoktur veya çok ama çok kısadır.
Eti elastik, oldukça kalın ve koyu sarı beyaz renktedir.
Unutulmaması gerekir ki, tüm bu morfolojik özellikler mantarın türüne özgü olmakla birlikte, farklı çevresel koşullar altında değişkenlik gösterebilirler.

Koku: Ayırt edici değidir.
Spor Baskısı: Sporlar elipsoidal, hiyalin, kalın duvarlı, olgunlaşmamışken pürüzsüz ve olgunlaştığında hafif siğilimsidir. 14.8-20.4 X 7.6-10.7 µm (mikron) boyutlarındadır. Parafizler silindirik, bölmeli, tepede hafif kalınlaşmış ve kahverengi pigmentlidir. Asci silindirik ve tek sıralıdır. Amiloid değildir.
Habitat: Genellikle yıl boyunca toprakta veya çürümüş odunların altında bulunabilir. Bu mantar türü, genellikle ekosistemde organik maddeyi parçalayarak doğal döngülere katkı sağlar, yani saprotroftur.
Türkiye’de de resmi kaydı bulunan bu mantara ülkemizde, Denizli (2011), Uşak (2012) ve Antaya (2014) illerimizde rastlanmıştır.
Mevsim:
Yenilebilirlik ve Toksisite: Birçok kaynakta yenilebilirliği ile ilgili net bir bilgi yoktur. Ancak, tüketilmez olarak kabul etmek en güvenli sonuçtur.
Ek bilgiler: Benzer türler arasında, aynı habitatları paylaştığı Pachyella violaceonigra ve yanmış alanlarda büyüyen Plicaria endocarpoides bulunur.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ











Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.