Auriculariaceae
Kıvrık Karabeyin Mantarı (Exidia glandulosa)
Published
9 ay agoon
By
Ali AydoğduExidia glandulosa – Kıvrık Karabeyin Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Auriculariales
Aile: Auriculariaceae
Cins: Exidia
Tür: Exidia glandulosa
Exidia glandulosa, Black Witches Butter veya Witches Butter fungus isimleri ile de bilinen Kıvrık Karabeyin, Exidia cinsinden bir jöle mantarıdır. Tür ilk olarak Bulliard tarafından 1789 yılında tanımlanmış ve ona Tremella glandulosa bilimsel adı verilmiştir. 1822’de ise Fries tarafından Exidia cinsine taşınmıştır. Exidia glandulosa sıklıkla Exidia nigricans ile karıştırılır . İkisi benzerdir ancak E. nigricans, hızla deforme olan ve birleşen kümeler halinde düğme şeklinde meyve gövdeleri üretir ve çapı 10 cm (3,9 inç) veya daha fazla olabilen, yayılmış, loblu bir kütle oluşturur. İki tür mikroskobik olarak ayırt edilemez, ancak DNA araştırması ile ayırt edilebilir. Yakın akrabaları olan Exidia recica’nın yüzeyindesiğiller yoktur ve daha dik gövdeleri, daha açık rankleri ve küçük bir tabanı vardır.
Eş anlamlıları Tremella glandulosa, Tremella spiculosa, Gyraria spiculosa, Exidia truncata ve Exidia spiculosa’dır. Exidia cins adı sızma veya lekelenme anlamına gelir, sıfat olan ”glandulosa” bez anlamını taşıyan Glandul’dan gelir ve ”osa” eki ise yüzeyindeki bezlerin bol olduğuna işarettir.
Bu mantarın ortak adının kökenine ilişkin söylentiye göre, gövdeleri yanan bir ateşe atılırsa büyücülüğe karşı koyma gücüne sahip olduğunun düşünülmesidir.
Şapka: Parlak veya mat, siyah veya koyu kahverengi ila kahverengi ve jölemsi, jelatinimsidir. Diğer jöle mantarlarına göre daha serttir. Islandığıında zeytin kahverengisine döner, kuru havalarda ise kabuk gibi büzüşür. Genelde gövde çapı 1 ila 2 cm arasında büyür, bazen birleşerek 3 ila 10 cm genişliğe ulaşır. Kuru gövdeler yağış gördüğünde yeniden canlanır ve jelatinimsi haline geri döner.
Lameller: Bu ilginç tür lamel bulundurmaz.
Gövde-Sap: Aynen Tremella mesenterica veya Auricularia türleri gibi direk ölü ağaçlara tutunur.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor rengi beyaz olup, Allantoid (sosis şeklinde), pürüzsüz, 12-14 x 4,5-5μm; amiloid’dir.
Habitat: Saprotrof yani çürükcül bir mantardır, ölü ve çürüyen sert ağaçlarda (özellikle ela, kayın ve meşe) ama çok nadiren de çamda görülür.
Türkiye’de resmi kaydı yapılan bölgeler arasında Çatalca-Kocaeli ve Güney Marmara Bölümleri, Batı ve Orta Karadeniz Bölümleri ile Antalya Bölümü bulunur.
Mevsim: En çok sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başlarında yaygındır.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Bazı saha rehberleri zehirsiz olarak kabul etse de bu mantarın yenilebilirliği şüphelidir. Mantarlı yaşam ailesi olarak tüketilmesini önermiyoruz.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
Güzel fotoğraflarını kullanmamıza izin verdiği için Canan Eğlence hanıma çok teşekkür ederiz.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.