Press ESC to close

Aktüplü Mantarı (Henningsomyces candidus)

Henningsomyces candidus – Aktüplü Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Marasmiaceae

Cins: Henningsomyces

Tür: Henningsomyces candidus

Henningsomyces candidus, Marasmiaceae familyasına mensup Henningsomyces cinsi bir mantar türüdür. Spor oluşturan gövdesinin küçük tübüler yapısına istinaden bu türe “cyphelloid” mantar da denir. Türkiye Mantarları Listesinde (Aralık 2020) “Aktüplü” ismi ile yer almıştır.

Solenia candida sinonim ismi ile de çürüyen kütüklerin alt taraflarında kümeler halinde büyüyen küçük, beyaz, fincan şeklinde bir mantardır.

Makroskobik (Morfolojik) Özellikleri: Henningsomyces candidus, White Tubelet (Beyaz Tüpcük) olarak da bilinen Marasmiaceae familyasına ait bir mantar türüdür. Tipik olarak 1-5 mm çapında, beyaz ila krem renkli bir kapak ve uzun, ince bir çip ile küçük ila orta büyüklükte gövdeleri ile karakterize edilir. Henningsomyces candidus, bölgede nispeten nadir bir tür olarak kabul edilir, ancak yaz aylarında en yüksek aktivite ile ilkbahardan sonbahara kadar sevdikleri habitatlarında bulunabilirler.

Henningsomyces candidus

Kar beyazı rengi ve tüylü dokusu ile göz kamaştıran mantarı bir el merceği yardımıyla incelemek gerekmektedir. Çok küçük boyutları sebebiyle, kaliteli ve çözünürlüğü yüksek fotoğraf makinaları ile fotoğraflanmalıdırlar.

Henningsomyces candidus

Çok büyük gruplar halinde, bazen yüzlerce veya daha fazla sayıda bulunurlar.

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Tür, eliptik şekilli ve 3-5 μm uzunluğunda sporlar üretir.    

Habitat: Henningsomyces candidus – Aktüplü Mantarı, genellikle gölgeli, nemli alanlarda çürüyen yapraklar, dallar ve diğer organik maddeler üzerinde büyür. Genellikle yaprak döken ağaçlarla, özellikle meşe ve akçaağaç türleriyle ilişkilendirilir. Kozalaklı ağaçlar üzerinde de bulunurlar.

Türkiye’de de resmi kaydı yapılmış olan bu görseli muhteşem mantara, ülkemizde Çatalca-Kocaeli bölümünde rastlanılmıştır.

Mevsim: İlkbahardan Sonbahara kadar, ancak Yaz mevsimi en yoğun zamanı.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Tüketilmez.

Ek bilgiler: Sinonimleri (Synonymy), Solenia candida (1794)), Peziza candida (1801), Cyphella candida (1900), Lachnella candida (1963), Solenia fasciculata sensu (1922), Solenia hydnoides (1873), Henningsomyces hydnoides (1898), Solenia candida var. (1961) ve Solenia candida var. herbarum (1925) olarak sıralanabilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.