Press ESC to close

Hindi kuyrugu mantarı (Trametes versicolor)

Hindi kuyrugu Mantarı-Trametes versicolor-Turkey Tail Mushroom


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Polyporales

Aile: Polyporaceae

Cins: Trametes

Tür: Trametes versicolor

Hindi kuyrugu-Trametes versicolor, Coriolus versicolor ve Polyporus versicolor sinonim isimleri ile de bilinen, dünya çapında yaygın olarak bulunan bir polipor mantarıdır. ‘Birkaç renk’ anlamına gelen versicolor, farklı renkler sergileyen bu mantarın kolay şekilde tanımlanmasında iyi bir ayıraçtır. T.versicolor-Hindi Kuyruğu mantarı tüm yıl boyunca bulunabilir, ancak en çok yaprak döken ağaçların çıplak olduğu kış aylarında görülür. Bu çok değişken mantar, kütükler ve duran ölü ağaçların yanı sıra düşmüş dallar da dahil olmak üzere esas olarak ölü sert ağaçlarda büyür. Bazı örnekler renklerinde çarpıcı biçimde canlıdır. T.versicolor serttir ve bu nedenle tüketilmez, ancak birçok renk formu nedeniyle çok çekici masa süslemeleri yapılabilir.

T.versicolor- Hindi kuyruğu mantarının ilgi çekici tek yönü, hindi kuyruğuna benzemesi ve çarpıcı renkleri değildir. Son zamanda alternatif tıbba da konu olan bu mantarın, kanseri tedavi ettiği iddiası gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bu iddia, mantarın kendisiyle doğrudan alakalı olmamakla birlikte, mantarın içeriğinde bulunan bir kimyasalın, kanserin bazı belirtilerine karşı faydalı olmasındandır. Bu kimyasal, polisakkarit-K’dir (PSK). Polisakkarit-K, protein bağlı bir polisakkarittir. Mutasyona bağlı kanserlerin etkisini kısmen azaltabileceği yönünde bulgular vardır. Özellikle mide, göğüs ve akciğer kanserleri üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir.

Şapka: Turkey Tail fungus şapkası 10 cm çapa kadar genişleyebilir ve geniş katmanlı şekilde mantar gelişebilir. Bu görkemli mantar üst üste kümeler halinde bulunabilirler.

Hindi kuyrugu mantarı
Hindi kuyrugu mantarı

Trametes versicolor genellikle kahverengi, tarçın veya kızıl renklerde olmakla birlikte, çok daha farklı renklerde de olabilirler. Farklı renkler iç içe geçmiş şekilde birbirlerinden ayrılırlar. Yüzeyi kadifemsi ve kabarık dokudadır. Şapka altı genelde beyazımsı, krem rengi gibi daha açık renklerde olur.

Hindi kuyrugu mantarı
Hindi kuyrugu

T.versicolor, Karadeniz bölgesi  ormanlarında en sık rastlanan mantar türlerinden biridir. Görünüş itibariyle hindi kuyruğunu andırması sebebiyle, Turkey Tail Fungus yani Hindi kuyruğu mantarı olarak isimlendirilmiştir.

Hindi kuyrugu mantarı
Hindi kuyrugu mantarı

Koku: Belirgin bir kokusu veya tadı yoktur.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar kavisli silindirik (sosis benzeri!), pürüzsüz, 4-6 x 1.5-2.5µm boyutlarında ve inamiloiddir.         

Habitat: Ölü ve sert ağaçların kabuklarında, kütüklerinde ve kozalaklı ağaçlarda büyürler. Göz alıcı ve ilginç renkleriyle kolayca göze çarparlar. Bu ince ve kösele gibi sert ağaç mantarı, genellikle ölü veya ayakta durmaya çalışan yaşlanmış ağaçlarda oluşur. En yaygın olarak kayın ve meşe gibi sert ağaçlarda, ölü kütükler  üzerinde veya çürümeye yüz tutmuş canlı ağaçların çürük ahşabında parazit olarak çoğalırlar.

Mevsim: T.versicolor mantarını yılın her ayında bulmak mümkündür, fakat  sonbahar aylarında, yani sporlarını yaydığı ayda daha çok görülürler.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Hindi kuyrugu mantarı, zehirsiz bir mantar olduğu bilinse de, çok isteseniz de yiyemeyecek kadar sert ve kösele gibi yapıdadır. Ancak, kurutulup çayı yapılarak şifa amaçlı kullanılabilinir.

Ek bilgiler:

HİNDİ KUYRUĞU MANTARI ve ÇAYI

Hindi kuyrugu mantarı; T.versicolor dünyada yaygın olarak bulunur. Kanserle müadelede yardımcı olma özelliği nedeniyle, hindi kuyruğu mantarı üzerine bir çok bilimsel araştırma yapılmıştır ve reishi, cordyceps ve maitake gibi diğer tıbbi mantarlarla birlikte listenin en üstünde yer almaktadır. Hindi kuyruğu mantarı Çin halkı tarafından yüzyıllardır çay gibi demlenerek tüketilir. Grip ve soğuk algınlığında, kemoterapi gören hastaların bağışıklık sistemlerini desteklemekte, göğüs kanseriyle mücadelede, çeşitli enfeksiyonların tedavisinde, sindirim sorunları tedavisinde ve HIV-AIDS hastalarında etkili ve faydalı sonuçlar sunan bir mantardır. Hindi kuyruğu mantarı, antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir.Bu nedenle hindi kuyruğu mantarından elde edilen özütler yararlı olabilir. Psp olarak adlandırılan bu özütün, HIV virüsünün çoğalmasıyla önlenebilecek bir antiviral ajan olduğu belirtilen araştırmalar mevcuttur. Hindi kuyruğu mantarı yenilebilir olmamasına rağmen oldukça sert dokulu bir mantardır, bu yüzden kapsül biçiminde toz olarak yada çay şeklinde sunulmaktadır.

HİNDİ KUYRUĞU MANTARI ÇAY TARİFİ

Hindi kuyruğu mantarı için birçok tarif bulabilirsiniz. Bağışıklık güçlendirici etkiyi elde etmek için günde bir ila iki su bardağı yaptığınız çayı tüketebilirsiniz. Güzel bir lezzet elte etmek için en iyi oran beş birim suya bir birim mantar koymaktır. Aşağıdaki tarifte beş su bardağı suya bir bardak mantar denk gelecek şekilde ekleme yapacağız;

1 su bardağı doğranmış hindikuyruğu mantarı,

5 su bardağı arıtılmış su,

1 çay kaşığı bal

1 damla limon yağı

Mantarları minik parçalır halinde kesin ve ocak üzerindeki büyük bir kap suya ekleyin. Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, sonrasında 1 saat kısık ateşte kaynatın. Elde ettiğiniz karışımı süzgeçten geçirin, yarım çay kaşığı taze ezilmiş zerdeçalı ve balı ilave edin ve karıştırın. Ek lezzet için, badem sütü, bir damla tarçın,zencefil veya limon yağı yada tatlandırıcı ilave edebilirsiniz.

DİKKAT !!!!!

Hindi Kuyruğu Mantarının Riskleri: Özellikle hamileyseniz veya çocuk emziriyorsanız veya herhangi bir hastalıkla ilgili bir durumunuz varsa, tıbbi amaçlarla herhangi bir yeni yiyecek kullanmadan önce doktorunuzla görüşmek en iyisidir. Bazı kişilerde mide-bağırsak problemlerine neden olabilir (İshal, koyu renk dışkı yada tırnak renklerinde koyulaşma gibi). Hindi kuyruğu mantarını tüketirken herhangi bir olumsuz etki veya rahatsızlık fark ederseniz, derhal kullanmayı bırakın ve doktorunuza danışın.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir