Press ESC to close

Yan Etçe Mantarı (Infundibulicybe lateritia)

Infundibulicybe lateritia – Yan Etçe Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Tricholomataceae

Cins: Infundibulicybe

Tür: Infundibulicybe lateritia

Infundibulicybe lateritia, Clitocybe lateritia sinonim ismi ile de bilinen yenilebilir, dikkat çeken enteresan bir mantar türüdür. Tricholomataceae familyasına aittir ve cins olarak Infundibulicybe grubunda yer alır. Meşhur Ebişke mantarı I. geotropa ile aynı aileden olup, aynı cinse mensuptur.

Şapka: 3-15 cm çapında olan I.lateritia şapkası gençken konveks yani kubbe şeklindedir, mantar olgunlaşıp yaşlandıkça infundibuliform yani huni şeklini alır. Şapka rengi genellikle turuncu-kırmızı, kırmızımsı kahverengi veya tuğla rengidir. Mantar ismini burdan almıştır  (Latince de lateritia = tuğla rengi). Şapka yüzeyi mat, hafif kadifemsi ve genellikle pürüzsüzdür. Mantar yaşlandıkça şapka üzerinde hafif çatlaklar görülebilir. Şapka kenarları ise hafif dalgalıdır ve yaşlı örneklerde bazen çatlamış olabilir.

Infundibulicybe lateritia

Lameller: Yan Etçe Mantarı – I.lateritia lamelleri beyazımsı veya kremden açık sarıya kadar değişir. Lameller geniş aralıklı ve decurrent yani sapa derinlemesine birleşiktir. İnce ve kırılgandırlar.

Infundibulicybe lateritia

Gövde-Sap: 5-12 cm uzunluğunda ve 1-3 cm genişliğinde olan I.lateritia sapı silindirik, sert, sağlam, hafif tüylü ve lifli olup, genellikle şapka ile uyumlu renkte veya biraz daha soluktur.

Infundibulicybe lateritia

Koku: Hoş ve hafif aromatik bir kokusu vardır; tadı ise genellikle hafif tatlımsıdır.

Spor Baskısı: Beyaz veya hafif krem rengidir. Sporlar eliptik veya genişçe ovaldir. Spor boyutları 5-7 x 3-5 µm arasında değişir.  

Habitat: Genellikle yaprak döken veya iğne yapraklı ağaçlarla mikorizal ilişki kurar. Ormanlık alanlarda ve özellikle nemli bölgelerde bulunur.

Avrupa’da yaygın olarak bulunmaktadır. Clitocybe lateritia sinonim ismi ile de bilenen bu mantarın, ülkemizde de resmi kaydı bulunmaktadır. Batı Karadeniz Bölümünde örneklerine rastlanmıştır.

Mevsim: Yaz sonu ve Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Infundibulicybe lateritia, doğru teşhis edildiğinde güvenle tüketilebilen, lezzetli bir mantar türüdür. Ancak benzer türlerle karışma riski nedeniyle toplama sırasında dikkatli olunmalı ve yenmeden önce kesinlikle doğru teşhis edilmelidir. Çiğ veya az pişmiş tüketilmemelidir.

Benzer görünüme sahip zehirli türlerle karıştırılma riski vardır. Özellikle Clitocybe cinsine (C. gibba ve C.dealbata gibi) ait toksik türlerle karıştırılmamalıdır.

Ek bilgiler: Benzer türler vardır. Clitocybe gibba ile şekil, görünüm olarak benzese de, genellikle daha soluk renklidir.

Lepista cinsine ait türler ile de benzerlik gösterir. Özellikle kahverengi tonlara sahip türlerle karıştırılabilir. Zehirli mantarlardan, özellikle Clitocybe dealbata gibi toksik türlerle karıştırılmamasına çok dikkat edilmelidir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.