Press ESC to close

Sütlümürekkep Mantarı (Lactarius flavidus)

Lactarius flavidus – Sütlümürekkep Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Russulales

Aile: Russulaceae

Cins: Lactarius

Tür: Lactarius flavidus

Lactarius flavidus, Türkiye’de ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde bulunan Lactarius cinsine mensup bir mantar türüdür. Genel olarak Lactarius türleri “Sütlü mantarlar” olarak bilinir ve bu mantarlar, berelendiklerinde veya kesildiklerinde süt veya lateks gibi beyaz bir sıvı salgılarlar. Lactarius flavidus sütü 1 dakika içinde leylak veya mora dönüşür.

Sinonim isimleri arasinda Lactarius uvidus var. flavidus (Boud.) Bataille 1908 ve Lactarius aspideus var. flavidus (Boud.) Neuhoft 1956 bulunur.

Şapka: 3-8 (max 10) cm genişliğinde olan şapkası önce dışbükey, sonra plano-dışbükey olup olgunlukta huni şeklini alır. Şapka merkezi yani ortası biraz şişkindir. Şapka yüzeyi nemli, pürüzsüz, parlak, oldukça esnek ve etlidir.

Şapka rengi sarı, krem-koyu sarı, sarımsı-kahverengi veya gri-kahverengidir. Şapka merkezi her zaman daha koyudur. Şapka üzerinde eş merkezli bantlar bulunmaz.

Lameller: Lameller sapa bitişiktir veya subdeccurent yani sap boyunca biraz uzar, ince, uçlarda zayıflamış , nispeten yoğundur. Lamel rengi beyazımsı-krem, krem-sarı veya yakın tonlarda our. Berelenme veya lateks sızıntısı nedeniyle lameller üzerinde şarap kırmızısı veya mor-siyahımsı lekeler belirir.

Beyaz, bol ve akıcı, hafif acımsı sütü, hava ile temas ettiğinde yaklaşık 30-45 saniye içinde mora doner.

Gövde-Sap: 2.5-7 x 0.5-3 cm boyutlarında olan sap silindirik veya yarı silindiriktir. Genellikle sapın her yerinde aynı kalınlıkta veya tabanda hafif şişkindir. Sap üste inceltilmiş, sıklıkla kavisli ve elastiktir. İlk başta içi dolu olan sap ve kısa sürede içi boş hale gelir. Nemli havalarda sümüksü ve yapışkan, hem pürüzsüz hem de buruşuk yüzeylere sahip olabilir. Şapkası ile ayni renkte, ancak beyazımsı olma eğilimindedir. Berelendiğinde şapkası ve lamelleri gibi leylak-mor veya mor-kahverengi olur.

Lactarius flavidus

Koku: Ayırt edici değildir. Lakin, hafif mantarımsı bir kokusunun ve acı, buruk bir tadının olduğu bildirilmiştir.

Spor Baskısı: Bazidiyosporlar, eliptik, hafif siğilimsi, 9-11 x 7-8 um boyutlarında olup, beyaz ila sarımsı renktedir.       

Habitat: Genellikle yaprak döken geniş yapraklı ağaçların altında, özellikle Avrupa Gürgeni-Ostrya carpinifolia ve Avrupa Findig-Corylus avellana ile birlikte, çimenli veya oldukça nemli alanlarda bulunurlar. Bazen iğne yapraklı ağaçlar altında da görülebilirler. Kireçli toprakları seven bir türdür.

Türkiye’de Batı ve Doğu Karadeniz Bölümlerinde resmi kaydı vardır.

Mevsim: Yaz ve Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilirliği henüz bilinmemektedir, her halükarda hafif burukluğu ve acılığı nedeniyle, kesinlikle gıda amaçlı olarak kullanılmaması önerilir. Aynı zamanda orta derecede toksik olan terebentoit tahriş edici maddeler (hidrokarbon bileşikleri) içermesi nedeniyle hafif toksiktir.

Ek bilgiler: Lactarius flavidus ile benzer türleri şöyle sıralayabiliriz;

Lactarius aspideus daha küçüktür. Daha soluk renklere, daha yumuşak tonlara sahiptir ve nemli bölgelerdeki söğüt ağaçları ile mikorizaldir.

Lactarius representaneus çok daha iri bir mantardır ve hatırı sayılır boyutlara ulaşabilir. İğne yapraklı ormanlarda büyürler ve krom sarısı, yumurta sarısı tüyleri vardır. Bu kalın tüylerden dolayı oldukça iri yapılı bir mortolojiye sahiptir.

Lactarius salicis-herbacea ve Lactarius  salicis-reticulatae cüce söğütlerle ilişkilidir, ve boyutları da oldukça küçüktür.

Lactarius dryadophilus Gülgillerden Alp gülü- Dryas octopetala’nin yaygın olduğu dağ çayırlarının bir mantarıdır. Kalın kenarlı ve büyük boyutuyla tanınır.

Bulundukları habitatlardaki en büyük Lactarius türüdür.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.