Press ESC to close

Ak Pullu Mantar (Lepiota alba)

Lepiota alba – Ak Pullu Mantar


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Agaricaceae

Cins: Lepiota

Tür: Lepiota alba

Lepiota alba, Species fungorumda Lepiota erminea güncel ismi verilmiş mantarın ingilizce ismi “The Dune Dapperling”, Türkçesi ise “Ak Pullu” mantardır.

İlk olarak 1821 yılında Agaricus ermineus olarak tanımlanmıştır. Bilinen başlıca sinonim isimleri arasında Agaricus ermineus (1821), Lepiota erminea 1872), Lepiota clypeolaria var. alba (1881), Mastocephalus ermineus (1891) ve Lepiota alba f. silvatica (1993) bulunur.

Şapka: 3-6 cm çapında olup başlangıçta dışbükey, zamanla geniş dışbükey, geniş çan biçimli veya neredeyse düzdür. Kuru bir üst yüzey ve ince basık fibrillerle, beyazımsı açık kahverengi, kahverengimsi bir merkeze sahiptir.

Lepiota alba

Lameller: Krem renkli lamelleri gövdeye sıkıca bağlı veya bazen bağımsız olup, kısa ve sıktır.

Gövde-Sap: 4-7 cm uzunluğunda ve 0.5-1 cm kalınlığında olup, hemen hemen sapın her yerinde eşit boyutlardadır ve kurudur. Şapka üst kısmına yakın beyazımsı ve oldukça kel, alt kismi beyazımsı ila hafif kahverengimsi ve ince tüylüdür. Zayıf bir yüzük bölgesi veya zayıf bir yüzük bulundurur. Et rengi beyazdır, kesildiğinde renk değiştirmez.

Lepiota alba

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Bazidiyosporlar 10-15 x 4.5-6 µm boyutlarında, fusiform-amigdaliform ve pürüzsüzdür.

KOH’da hiyalin ve dekstrinoiddir.         

Habitat: Çayırlarda, ormanlık açıklıklarda ve çimenlik alanlarda büyürler. Tür, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya özgüdür.

Türkiye’de resmi kaydı yapılan yerler arasında Doğu Karadeniz Bölümü, Asıl Ege Bölümü ve Orta Kızılırmak bölümü bulunur.

Mevsim: Yaz ve Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli olmamakla birlikte, diğer ölümcül cüce Lepiota türleri ile (L.castanea, L.brunneoincarnata, vb.) karıştırılma ihtimali, ayrıca çok düşük mutfak değeri nedeniyle Mantarlı Yaşam ailesi olarak bu türün tüketilmesini kesinlikle önermiyoruz.

Ek bilgiler: Benzer tür Lepiota clypeolaria kozalaklı ağaçların altında bulunur, daha ince ve yumuşak bir sap ile daha pullu bir şapkaya sahiptir. Diğer bir benzer tür Lepiota erminea habitat ve mikroskopide farklılık gösterir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.