
Leucopaxillus albissimus – Ak Hunişapka Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Tricholomataceae
Cins: Leucopaxillus
Tür: Leucopaxillus albissimus
Leucopaxillus albissimus, Large White Leucopaxillus (büyük beyaz leucopaxillus) ingilizce ismi ile bilinen ve tüketilmeyen bir mantardır. Oldukça sağlam br dokuya sahip olan mantar, çürümelere karşı alışılmadık derecede dirençli, büyük ve beyaz bir türdür. Tür adı “albissimus” latince beyaz demektir. Türkçe ismi “Ak Hunişapka Mantarıdır” (TML Aralık- 2020).
Şapka: Leucopaxillus albissimus mantarının şapkası yaklaşık 4-20 cm genişliğindedir ve dışbükeyden düze kadar değişir. Bazen disk biraz basıktır. Mantar genç iken, marj kavisli ve hafifçe çizgilidir. Şapka yüzeyi kuru, cilasız ve pürüzsüzdür. Ilıman havalarda, renk biraz solar ve ve krem tomlarında olur. Yaşlandıkça, şapka yüzeyi ten rengi veya hafif sarımsı olur. Genel olarak, et beyaz, orta derecede kalın ve hafif bir kokuya sahiptir.

Lameller: Lameller sık, yoğun, , geniş ve sapa doğru akıntılıdır (Decurrent). Başlangıçta krem renkli olan lameller yaşla birlikte buff-tan’ yani soluk sarı ten rengini alır.

Gövde-Sap: 3–7 cm uzunluğunda ve 2.5–4 cm kalınlığında olan L. albissimus sapı normalde oldukça kalın ve genellikle tabanda biraz daha kalındır. Sap yüzeyi pürüzsüzden ince ölçekliye kadar değişir ve gençken krem rengidir. Mantar yaşlandıkça soluk sarıya veya ten rengine dönüşebilir. Ele alındığında, dokunulduğunda tabanda soluk sarımsı kahverengi olur.

Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı beyazdır. Sporlar 5–7 x 3.5–5 µm boyutlarında olan sporlar eliptiktir ve amiloid siğillerle süslenmiştir.
Habitat: Özellikle kozalaklı ağaçlar ve de bazı yaprak döken sert ağaçlar altında büyüyen Leucopaxillus albissimus, genellikle peri halkaları halinde, dağınık veya toplu halde bulunurlar.
Mevsim: Sonbahar ve Kış.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Her ne kadar zehirli bir mantar olmasa da, Ak Hunişapka Mantarı tüketilmeyen mantarlar arasında yer alır.
Ek bilgiler: Benzer türler arasında Leucopaxillus cinsine ait türler ve de özellikle Leucopaxillus gentianeus başta gelir. Ayrıca lamellerinin sapa doğru biraz akar yani decurrent olması sebebiyle Clitocybe türleri ile de benzer görünebilir, karıştırılabilir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ







Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.