Agaricaceae
Hosmantarı (Lycoperdon echinatum)
Published
12 ay agoon
By
Ali AydoğduLycoperdon echinatum – Hosmantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Agaricaceae
Cins: Lycoperdon
Tür: Lycoperdon echinatum
Lycoperdon echinatum; genellikle The Spiny Puffball veya Spring Puffball isimleri ile bilinen Hosmantarı, Agaricaceae ailesindeki puf mantarları türlerinden biridir. Çoğu tüketilen Puf mantarlarının aksine bu tür tüketilmez, lakin Çayır mantarları (Agaricus) türleri ile yakından ilişkilidir.
İlk olarak Christiaan Hendrik Persoon tarafından 1801 yılında tanımlanmış ve hala kullanılmakta olan bilimsel adını almıştır.
Eş anlamlıları arasında Lycoperdon hoylei- Berk, Utraria echinata-Quel ve Lycoperdon americanum-Demoulin bulunur.
Lycoperdon cinsi adı, kurdun gazı anlamına gelmekte olup, sıfat olan echinatum ise, kirpi veya deniz kestanesi anlamına gelen echinos (Yunanca) kelimesinden gelir.
Şapka: 3 ila 5 cm çapında, 3 ila 7 cm boyunda olup, dikenleri 4-5 mm uzunluğundadır. Çok kısa bir sap üzerine oturtulmuş küre şeklinde gövde üretir. İlk evrelerde beyaz renkte olup kısa sürede kırmızımsı kahverengiye döner. Dikenleri yumuşaktır ve üçlü veya dörtlü gruplar halindedir. Yaşlandıkça dikenleri dökülür, ağımsı bir desen oluşturur. Son evrede de klasik Puf mantarları gibi tepe noktasından delinerek sporlarını serbest bırakır.
Lameller: Hosmantarı sporlarını bünyesinde oluşturduğu için lamel bulundurmaz.
Gövde-Sap: Çok kısa bir sap ile misele bağlanır.
Koku: Belirleyici değildir.
Spor Baskısı: Çok koyu mor- kahverengi olup, sporlar küresel, 3.5-5.1 µm çapında; küçük siğillerle bezenmiştir.
Habitat: Saprobiktir, kireçli topraklara sahip kayın ormanlarında görünür. Türkiye’de de resmi kaydı yapılmış olan türe ülkemizde, Istranca ve Güney Marmara, Orta ve Doğu Karadeniz ve Yukarı Fırat Bölümlerinde rastlanılmıştır.
Mevsim: Genellikle Temmuz-Kasım arası.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Pek çok Puf mantarının aksine Hosmantarı tüketilmez.
Ek bilgiler: Makalemizdeki fotoğraflar Biga’lı mantar avcısı Kamuran Arslan tarafından Kırklareli ilimizde bulunmuştur. Sitemiz adına teşekkürü borç biliriz.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.