
Melastiza cornubiensis – Hoş İçikınalı Mantar
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Pyronemataceae
Cins: Melastiza
Tür: Melastiza cornubiensis
Melastiza cornubiensis, renkli ve çekici görünümü ile mantar avcılarını ve doğa yürüyüşü yapanları kendine hayran bırakan ancak tüketilmeyen bir mantardır. Türkiye Mantarları Listesindeki Türkçe ismi Hoş İçikınalı Mantardır.
M. cornubiensis sinonimleri arasında, Lachnea cornubiensis (1887), Neottiella cornubiensis (1889), Cheilymenia cornubiensis (1953), Aleuria cornubiensis (1994), Peziza chateri (1872), Leucoloma chateri (1879), Humaria chateri (1889), Melastiza chateri (1907), Humaria miniata (1875), Peziza miniata (1876), Lachnea miniata (1886), Scutellinia miniata (1889), Melastiza miniata (1904), Ciliaria rubicunda (1886) ve Lachnea rubicunda (1907) bulunmaktadır.
Makroskobik (Morfolojik) Özellikleri: Mantar ortalama 5-20 mm genişliğindedir. İlk zamanlar yarım küre şeklinde olup, daha sonra fincan şeklini alır ve son olarakta neredeyse düz bir disk görüntü oluşturur. Düzensiz dalgalı kırmızının tonlarında güzel bir mantardır.

Üst yüzey yani spor taşıyan kısım (hymenium) turuncu-kırmızıdır, ancak pembemsi, vermilyon veya kiremit kırmızısı, pürüzsüz de olabileceği de bildirilmiştir. Dış yüzeyi ise genellikle biraz daha hafiftir ve kenarlarda genellikle kısa, bazen daha koyu, bazen daha açık renkli tüyler bulunur.

Gövde-Sap: Gövdesi yani sapı oldukça kısadır veya yok denecek kadar küçüktür.

Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Sporlar eliptik ve ortalama 15–18.5 x 7.5–9.5 µm boyutlarındadır. Bal peteğine benzeyen, oldukça düzenli bir ağ oluşturan, nispeten yüksek süslemelerle dikkat çeker. Basidia yani spor kesesi 8 sporludur.
Habitat: Genellikle çok sayıda gruplar halinde, nemli, çoğunlukla kumlu ve çakıllı topraklarda, ormanlarda ve orman dışında, çoğunlukla çıplak zeminde, yerlerde bol miktarda bulunurlar.
Bu mantarın ülkemizde, Asıl Ege Bölümünde (Manisa ili) resmi kaydı bulunmaktadır.
Mevsim: İlkbahardan kış mevsimine kadar habitatlarında bulunabilirler.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Hoş İçikınalı Mantar, zehirli bir tür değildir, fakat tüketilmez!
Ek bilgiler: Olası karışıklıkların olabileceği benzer türler vardır; Kesin bir tespit için bulguların mikroskop altında incelenmesi gerekir çünkü benzer renkte çok sayıda küçük ascomycetes vardır. Özellikle sporların süslenmesi iyi bir işarettir. Aynı cinsinin (Melastiza sp.) diğer temsilcileri ile benzerdirler, bu benzer türlerin sporları farklıdır; bazen belirgin meme uçlarıyla desteklenen, daha az düzenli bir ağa sahip sporları bulunur.
Scutellinia cinsine mensup türler ilede benzer yönleri bulunmaktadır. Bu cinse ait türlerde, mantarın kenarlarında genellikle daha uzun ve daha belirgin tüyler vardır. Sporlar genellikle, çeşitli boyutlarda izole edilmiş meme uçları ile süslenmiştir.
Aleuria aurantia – Portakal Kabuğu Mantarı ile bezerler. Ancak bu tür, spor kutuplarında çıkıntılar bulunan, kenarlarında tüy olmayan, daha büyük boylarda mantarlardandır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ









Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.