Press ESC to close

Çokbaş Mantarı (Metatrichia floriformis)

Metatrichia floriformis – Çokbaş Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Myxogastrea

Sınıf: Lucisporinia

Takım: Trichiales

Aile: Trichiaceae

Cins: Metatrichia

Tür: Metatrichia floriformis

Metatrichia floriformis, oldukça küçük (1mm’den az genişlikte) sporakarp , 1-2 mm sap boyutları ile karakterize bir balçık küfüdür. Türkiye mantarları listesinde bu mantara “Çokbaş Mantarı” İsmi verilmiştir.

Makroskobik (Morfolojik) Özellikleri: Metatrichia floriformis’in parlak küçük siyahımsı küreleri yani sporakarplar (Sporocarps) sadece 1 mm genişliğinde veya daha azdır. Bu Sporokarplar genellikle küçük çiçeklere benzeyen spor üreten yapılardır. Serbest veya kümelenmiş olabilirler ve tipik olarak obovoid (yumurta şeklinde), alt küresel (biraz küresel) veya silindirik şekillidirler. Sporokarplar genellikle kahverengidir, bazen daha koyu tonlarda, morumsu-kırmızı veya siyahtır. Sporokarplar, olgunluğa ve çevresel koşullara bağlı olarak çeşitli kahverengi veya sarımsı tonlarda olabilir. Sporokarpın peridiumu (dış tabakası), elaterleri ve sporları ortaya çıkarmak için açılır..

Metatrichia floriformis

Peridiumlar sporokarpın dış tabakasıdır. M. floriformis’te iki katmandan oluşur: Bunlar, granüler madde içeren bir dış tabaka ve sporları çevreleyen bir iç membranöz tabakadı. Capillitium ise spiral bantlar ve konik uçlarla işaretlenmiş soluk kahverengimsi kırmızı iplikler olan elaterlerden oluşur. Plasmodium, M.floriformis – Çokbaş Mantarının mor-kahverengi görünümlü vejetatif aşamasıdır

SPORLAR: Kütlede tuğla kırmızısı, geçirgen ışıkta soluk turuncu-kırmızı, küçük siğillerle kaplı, 10-12 µm çapında.

Metatrichia floriformis

Sporokarplar oluklu, parlak veya koyu kırmızı, yarı saydam saplar üstünde konuşlanmıştır. 1-2 mm veya daha uzun, genellikle gruplar halinde bir arada bulunur ve kırmızı bir hipotalustan çıkar.

Metatrichia floriformis

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Metatrichia floriformis – Çokbaş Mantarı sporları kütle olarak tuğla kırmızısıdır ve küçük siğillerle kaplıdır. Sporları 10-12 µm çapındadır. 

Habitat: Eski kütükler, devrilmiş ağaç gövdeleri ve dalları gibi ölü odunların üzerinde büyürler.

Türkiye Mantarları Listesi (Aralık-2020) kayıtlarına göre, Türkiye’de Istranca, Çatalca – Kocaeli ve Güney Marmara Bölümlerinde resmi kaydı olan bir Slime Mould yani Cıvık Mantardır.

Mevsim: Genellikle ilkbahar sonu ile sonbahar başı arasında görülürler; İlkbahar (Nisan – Mayıs): Yağışların arttığı dönemdir, türün büyümesi için uygun nemli ortamlar oluşur. Yaz başı ve sonbahar başı ise gece-gündüz sıcaklık farklarının oluşması ve nemli ortamlar, türün gelişimi için elverişlidir.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Hiçbir mutfak değeri olmayan çok ama çok küçük boyutları ile bilinen bir mantardır. Diğer Küf mantarları gibi bu tür de yenilmez.

Ek bilgiler: Metatrichia floriformis tipik olarak sap ve çiçek benzeri tepe kısımları (Sporokarp) ile karakterize bir balçık küfüdür.

Bu tür yaygındır ve genellikle çok sayıda sporanjiden oluşan büyük koloniler halinde bulunur.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.