
Pleurotus dryinus
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Pleurotaceae
Cins: Pleurotus
Tür: Pleurotus dryinus
Pleurotus dryinus istiridye mantarları olarak bildiğimiz Pleurotus cinsine ait, meşe ağaçları ile doğrudan ilgili olsada diğer geniş yapraklı ağaçlarda da görülebilen yenilebilir bir türdür. İngilizce’de Oak Oyster (Meşe İstiridiyesi) olarak geçmekte olup, Latince Bilimsel ismi, meşe ile ilgili” anlamına gelen Yunanca “dryinos” (δρύῐνος) kelimesinden gelmektedir.
Ülkemizde de görülen türlerden biridir. Istranca Bölümü,B.Karadeniz Bölümü, D. Karadeniz Bölümü, Doğu Anadolu Bölgesi, Konya ve Adana Bölümünde kaydı vardır. [Kaynak: Türkiye Mantarları Listesi (2020) Bkz:Akistiridye].Şimdi gelin bu güzel Meşe İstridyesi mantarını detaylı olarak inceleyelim ;
Şapka: Şapka çapı 3-10 cm arasındadır. Diğer bilinen İstiridye türlerine nazaran daha küçük şapkaya sahiptirler. Şapka rengi kremsi beyaz renklerde olup, erken evrede şapkanın tam ortasında umbo diye tabir ettiğimiz yükselti bulunur. Bu yükselti yaşla beraber çökerken , başlangıçta içbukey olan şapka dışbukey olarak açılır. Yüzeyi keçe benzeri bir yapıya sahip olan meşe istiridyesinin, yaşla beraber üzerinde çatlaklar görülür .

Lameller: Lamelleri beyazdan başlayarak soluk krem rengi olabilir. Gayet sık ve düzensiz olan lamelleri, şapkanın kenarlarından başlayarak sapa doğru ilerler. Başlangıçta beyazımsı olan lamelller, yaşla birlikte sarımsı bir renk alabilir.

Gövde-Sap: Başlangıçta şapkaya oranla büyük bir sapa sahiptir. Yaşla beraber şapka büyüdükçe lameller ile sap kaynaşır ve küçülür.2–8 cm uzunluğunda ve 1–2 cm kalınlığındadır. Eksantrik, yanal veya merkezi, beyazımsı ve pürüzsüzdür. Eti kalın ve beyazdır. Kesildiğinde, berelendiğinde renk değişmez. Kök kısmına inildikçe yoğun sararmalar başlar.

Koku: Ayırt edici değil.
Spor Baskısı: Beyaz.
Habitat: Kuzey Amerika, Avrupanın tamamı, Türkiye, Japonya da dahil olmak üzere Asya’nın genelinde rastlanır. Saprobik bir türdür ; sert ağaçların (özellikle meşe ve kayın ) ölü ve canlı odunları üzerinde tek başına veya küçük kümeler halinde büyürler.
Mevsim: Nisan aylarında havaların ısınmaya başlaması ile ortaya çıkarlar ve Ekim sonuna kadar bulunurlar. En yoğun mevsimi Yaz olsada Sonbaharda da nadiren görülebilir.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yakın ve en popüler akrabası olan Pleurotus ostreatus gibi yenilebilir bir türdür. Özellikle genç örnekleri iyi yenilebilir olarak adlandırılırken, yaşlı örneklerinde kayış benzeri sert doku görülür. Lezzet olarak Pleurotus cinsindeki popüler türlerden biraz geri kalmaktadır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ







Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın