
Pluteus petasatus – Ayak Çıtkırdı Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycotaw
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Pluteaceae
Cins: Pluteus
Tür: Pluteus petasatus
Pluteus petasatus -Ayak Çıtkırdı Mantarı, sert ağaçların ölü odunlarında, talaşlarda, odunsu malçta, talaş yığınlarında vb habitatlarda sıkça rastlanılan bir Pluteus türüdür.
Şapka: 5-13,5 cm çapında olan P. petasatus şapkası, dışbükey ila dışbükey-umbonat’tır. Olgunlaşma ile bazen neredeyse düzleme genişler, şapka bazen basık veya kalkık olur. Mantar gençlikte marj, kıvrık, sonra eğri, nihayet düz olur. Mantar yüzeyi nemliyken yapışkan, aksi halde kurudur. Gençken tüysüz, genellikle parlak, krem renkli, soluk doğuştan, şapkada konsantre kahverengi fibriller, ikincisi ara sıra fibrilozdan skumuloza dönüşür. Şapka 1,5 cm kalınlığa kadar olur, ama kenarlara yakın bölgelerde daha incedir.

Lameller: Lameller serbest, sık, geniş, solgun, kremden pembeye dönüşür, en sonunda somon pembesi olur.

Gövde-Sap: Sap 3.5-12 cm boyunda 0.5-2 cm kalınlığındadır. Tabanda (toprağa yakın kısımda) biraz daha kalındır. Sap genelde kuru, şapkaya yakın kısımlardan pürüzsüz, tabana doğru ise ince fibriloz veya tüylüdür. Sap rengi beyazımsı, soluk kahverengimsi veya kahverengidir. Sapta yüzük ve volva bulunmaz.
Eti sert ve baştan sona beyazdır. Berelendiğinde veya dilimlendiğinde renk değiştirmez.

Koku: Belirgin olmamakla birlikte çok hafif turp benzeri bir kokusu ve tadı olduğu bildirilmiştir. Ama ayırt edici özellik olarak kabule etmemek gerekir.
Spor Baskısı: Kahverengimsi pembe veya somon pembesi bir spor izi bırakır. Sporları 5–8 x 3.5–6 µm boyutlarında, pürüzsüz, geniş ölçüde elipsoidal veya ovaldir. KOH (Potasyum Hidroksit) çözeltisinde hiyalin ve inamiloiddir.
Habitat: Ayak Çıtkırdı Mantarı, çürümüş yongalar, odunsu döküntüler veya kütükler üzerinde genellikle kümelenmiş olarak bulunurlar. Nadir de olsa tek tek de görülürler.
Türkiye’de resmi kaydı yapılan bölgeler; Çatalca – Kocaeli Bölümü, Asıl Ege Bölüme ve Güney Doğu Anadolu Bölgesidir.
Mevsim: İlkbaharın sonundan sonbahara kadar sıkça rastlanılır, ayrıca ılıman iklimlerde kış boyunca da görmek mümkündür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir ama vasat ( tatsız ve de lezzetsiz) bir mantar olduğu bildirilmiştir. Zehirli değildir.
Ek bilgiler: Benzer türler mevcuttur. P. petasatus, Pluteus cervinus’a çok benzer, fakat biraz daha küçük sporlara sahiptirler.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ









Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın