Press ESC to close

Yersakalı Mantarı (Pterula multifida)

Pterula multifida – Yersakalı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Pterulaceae

Cins: Pterula

Tür: Pterula multifida

Pterula multifida, hassas dallanma özelliğine sahip, Pterulaceae familyasından, küçük beyazımsı bir mercan mantarıdır. Tür, ilk kez 1857 yılında toplanan örnekler kullanılarak, 1861’de İsveçli mikolog Elias Magnus Fries tarafından, Pterula multifida olarak tanımlanmıştır.

Makroskobik (Morfolojik) Özellikler: Kalın ve ince dik dalların yukarıya doğru dallandığı, çok dallı, pürüzsüz yüzeyli, genellikle soluk aşı boyası renkli, çok kısa bir taban sapında oluşan 15-5 cm yüksekliğinde ve genişliğinde karpoforlar mevcuttur. Bu dallanmalar tipik olarak daha ince, iki parçalı ve hatta üç köşeli ve az çok aynı renkli tepe noktalarıyla sonuçlanır.

Pterula multifida

Renk beyaz ila kirli beyaz ila açık kahverengidir ve uçlar tabandan daha açık bir renge sahiptir.

Pterula multifida

Gövde-Sap: Sap her zaman olmaz, varsa da 0.05-0.1 mm boyutlarındadır. Eti küçük, elastiktir.

Pterula multifida

Koku: Hoş olmayan, sarımsak, mürekkep ve iyodoform gibi bir kokusunun olduğu bildirilmiştir.

Spor Baskısı: Sporlar elipsoidal, 5–7 x 2.5–3.5 µm boyutlarında, yarı saydam ve pürüzsüzdür. Spor baskısı beyazdır.    

Habitat: Saprotrofik yani çürükçül bir mantardır. Mantar çürüyen iğne yapraklı ağaçlar arasında, istisnai olarak da yaprak döken ağaçların altında yetişir. Ladin, meşe, dişbudak, söğüt ve kızılağaç bu ağaçlardan bazılarıdır.Ülkemizde Batı Karadeniz Bölümünde resmi kaydı yapılmıştır.

Mevsim: Yaz – Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilmeyen bir mantardır.

Ek bilgiler: Benzer türler vardır; Pterula gracilis çürüyen bitki kalıntıları üzerinde yetişir. Meyve veren gövdeleri yalnızca 10 mm yüksekliğe kadardır.Ramariopsis kunzei, farklı uç dallara sahip, gençken neredeyse tamamen yarı saydam beyaz olan daha sağlam meyve veren gövdeler üretir. Kendine özgü bir kokusu yoktur. Aynı zamanda, Ramaria’larla karıştırılabilecek bir türdür, ancak ince ve iplik benzeri dallanmaları nedeniyle onlardan farklıdır, ayrıca hiçbir Ramaria’nın bu kadar küçük ve görünüşte pürüzsüz sporları yoktur. Bunlar arasında Ramaria stricta’nın ortalama boyutları çok daha büyük olan sporları vardır. Ramaria gracilis’in anason kokusu vardır ve kozalaklı ağaçların altında yetişir. Ramaria subtilis’in siğilimsi sporları vardır ve ayrıca önemli ölçüde daha büyük boyutlara sahiptir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel fotoğrafları ile bu makalenin yazılmasına vesile olan ve her daim sitemizin en büyük destekçilerinden olan İzmir’den Mehmet Alper ağabeyimize teşekkür ederiz. Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.