Press ESC to close

Tüylü Kaypakmantarı (Suillus tomentosus)

Suillus tomentosus – Tüylü Kaypakmantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Boletales

Aile: Suillaceae

Cins: Suillus

Tür: Suillus tomentosus

Suillus tomentosus, kesildiğinde veya berelendiğinde moraran, mavi renk veren birkaç Suillus türünden biridir.

Mantar “Blue-Staining Slippery Jack , Poor Man’s Slippery Jack ve Woolly-Capped Suillus” gibi isimleri ile bilinir.

Şapka: 6-10 cm çapında olan Tüylü Kaypakmantarı şapkası, başlangıçta dışbükeydir, daha sonra mantarın olgunlaşmasına paralel olarak geniş bir şekilde dışbükey veya neredeyse düz hale gelir. Şapka yüzeyi hava şartlarına göre yapışkanımsı veya oldukça kuru olabilir. İlk başta ince, grimsi, keçeli bir görünüm arz eden şapka yüzeyi, genellikle yaşla birlikte daha kel yani pürüzsüz olur. Şapka rengi sarı ila turuncumsı sarıdır. Mantarın şapkası olgunlukla birlikte genellikle mozaik benzeri veya çatlak desenli bir görünüm kazanır. Ve bazen kırmızımsı lekeler geliştirir.

Suillus tomentosus

Gözenekler ve Tüpler: Gözenek yüzeyi mantar gençken kahverengimsi ila turuncudur, mantar olgunlaştıkça kahverengimsi sarıdan kahverengiye ve en sonunda koyu kahverengiye dönüşür. Berelendiğinde veya kesildiğinde mavimsi bir morarma görülür.

Suillus tomentosus

Gövde-Sap: Ortalama 6-9 cm uzunluğunda ve 1,5-2,5 cm kalınlığında bir sapa sahiptir. Sap hemen hemen tepede be tabanda eşittir, sarımsı turuncu renklerde olup ; ince kahverengimsi glandüler noktalarla kaplıdır. Berelendiğinde veya kesildiğinde genellikle maviye lekelenir, daha sonra kullanımda yavaşça kahverengi olur. Sap üzerinde yüzüğü bulunmaz.

Mantarın dokusu (eti), şapkada beyazımsı ila sarımsı, gövdede sarı ve gövde tabanında turuncudur. Hava ile temasa maruz kalması sırasında, tüplerin üzerinde ve gövdede mavi lekelenme görülür.

Suillus tomentosus

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı:  Koyu zeytin-kaverengi spor izi bırakır. Sporlar, 8-11 x 3-4 µm boyutlarımda olup, dar eliptik ila subfusiform, pürüzsüz ve ince duvarlıdır. 

Habitat: Çam ağaçları altında dağınık veya küçük gruplar halinde bulunurlar.

Suillus tomentosus – Tüylü Kaypakmantarı Türkiye kaydı, ilk kez, 2019 yılında Doç Dr Ali Keleş hocamız tarafından, Trabzon ilimiŞn Sürmen ilçesinden (Çamburnu mevki) toplanan örnekler ile yapılmıştır. Hocamıza ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz.

Mevsim: Sonbahar – Kış.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli bir mantar değildir. Eti yani dokusu oldukça yumuşaktır. Mantar bazıları için yenilebilirken, diğerleri pişirildikten sonra bile tadını asidik bulabilir. Bu mantarın bazı insanlarda hazımsızlık vb mide rahatsızlığına neden olduğu bilinmektedir.

Ek bilgiler: Benzer türler mevcuttur; Bunlar, Suillus acerbus, S. fuscotomentosus, S. reticulatusS. variegatus ve Boletus subtomentozus olarak sıralanabilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.