Mantar Türleri
Mekik Sarıpelte Mantarı (Tremella fuciformis)
Published
4 ay agoon
Tremella fuciformis- Mekik Sarıpelte Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Tremellomycetes
Takım: Tremellales
Aile: Tremellaceae
Cins: Tremella
Tür: Tremella fuciformis
Tremella fuciformis, Kar Mantarı (Snow fungus-Snow Tremella) veya Beyaz Mantar (White fungus- White Tremella) olarak da bilinen, jelatinimsi bir dokuya ve mercan şekline sahip, yenilebilir, aynı zamanda bir tıbbi mantardır. Asya’da yaygın olarak yetişir ve geleneksel Çin tıbbında yıllardır kullanılmakta olduğu bilinmektedir.
Tremella fuciformis ilk olarak 1856 yılında İngiliz mikolog ve bilim insanı Miles Joseph Berkeley tarafından tanımlanmıştır.
Sinonimleri arasında, Tremella fuciformis f. corniculata (1939), Nakaiomyces nipponicus (1939) ve Tremella nipponica (1981) bulunmaktadır.
Morfolojik (Makroskobik) Özellikleri: T. fuclformis, snow fungus, and white cloud ears (kar mantarı), snow ear (kar kulağı), silver ear fungus (gümüş kulak mantarı), white jelly mushroom (beyaz jöle mantarı) ve white cloud ears (beyaz bulut kulakları) ingilizce isimlerle de bilinir. İngilizce isimlerinin hakkını verecek şekilde beyazımsı (neredeyse şeffaf) bir görünüme sahiptir. Mantarın boyutları oldukça büyüktür, yaklaşık 7 cm’ye kadar büyüyebilm3ktedirler. Tür, kendisi gibi diğer birçok jöle mantarını simgeleyen küre benzeri loblar yerine, daha zarif jelatinimsi loblara sahiptir.
Ortalama 7 cm genişliğinde ve 4 cm yüksekliğe kadar olan Mekik Sarıpelte mantarının yüzeyi pürüzsüz ve parlaktır. Belirgin bir sapı ya yoktur, ya da önemsenmeyecek kadar küçüktür. Konakçısına direk gövdesinden bağlanmaktadır. Mantarın jelimsi, jelatinimsi, sulu beyaz veya şeffaf görüntüsü oldukça etkileyicidir. Gövdesi genellikle kenarlarında gevrek olan ince ama dik, deniz yosunu benzeri dallanan yapraklardan oluşur.
Diğer birçok jöle mantarı gibi, Tremella fuciformis de başka bir mantar ile iç içe geçmiş bir yaşam döngüsüne sahiptir; Hypoxylon cinsinden bazı Ascomycete mantarları ile Tremella fuciformis’in karmaşık bir yaşam döngüsü olduğu düş-nülmektedri. Ancak,, gerçekten Hipoksilon’u parazitleyip parazitlemediği veya karmaşık bir simbiyoz veya mutualizm olup olmadığı konusu henüz tam net değilidr, belirsizdir.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar 7-14 x 5-8.5 µm boyutlarında oval ve pürüzsüzdür. Basidia 4 sporludur.
Habitat: Özellikle yaprak döken, geniş yapraklı sert ağaçların kütüklerinde ve dallarında büyüyen tropikal veya sub-tropikal be parazit bir jöle mantarıdır. T.fuciformis’in bir parazit mantar olduğu bilinmektedir. Hipoksilon (Hypoxylon sp) türleri ile beslenir. Hypoxylon , ölü odun üzerinde yaygın olarak bulunan bir ascomycetes mantarı cinsidir ve genellikle ölü odunu kolonize eden ve bilinen en eski türlerden biridir. Yaygın bir Avrupa türüdür. Özellikle kayın ağaçlarının ölü gövdelerinde yaygın olarak bulunan türü Hypoxylon fragiforme’dir. Hypoxylon cinsindeki bazı türler, Çin ve Tayvan’ın en önde gelen tıbbi ve mutfak mantarlarından biri olan Tremella fuciformis’in yetiştirilmesinde kullanıldığı bildirilmiştir.
Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölgesinde resmi kaydı bulunmaktadır (Türkiye Mantarları Listesi – Aralık 2020).
Mevsim: Türler, esas olarak tropikal ve sub-tropikal (yarı tropikal) iklimlerde yaşamlarını devam ettirebilen mantarlardandır. Sezonu Yaz ve Sonbahar ayları olarak bilinir.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir mantar olduğu bilinmektedir. T.fuciformis yani Mekik Sarıpelte mantarın kalorisi düşük ve içerdiği lif oranı yüksektir. Ayrıca, optimum sağlık için gerekli olan birden fazla vitamin ve mineral ile doludur. Araştırmalar, bu mantarın, çoğunlukla polisakkarit ve antioksidan içeriği nedeniyle çeşitli sağlık yararları sunabileceğini düşündürmektedir. Başta Çin olmak üzere uzak doğuda çok eski zamanlardan beri tıbbi bir mantar olarak kullanıldığı bilinmektedir. Çinde özellikle çorbası sevilerek tüketilmektedir. Kurutulup, öğütülerek uzun zaman saklanması ve kullanımı mümkündür.
Ek bilgiler: Tremella fuciformis – Mekik Sarıpelte Mantarını daha küresel, genellikle daha az yarı saydam olan ve gloeocystidia içeren Ductifera pululahuana ve genellikle yerde yetişen ve dallı, jelimsi, mercan benzeri bir morfolojiye sahip olan Tremella reticulata ile karıştırmamak gerekir. Sebacina sparassoidea, ile yani beyaz mercan mantarı (the white coral jelly fungus) ile de karışrtırılması mümkündür.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.