Press ESC to close

Türkiye Mantarları – Fungi of Türkiye kitabı yayımlandı

Türkiye Mantarları – Fungi of Türkiye kitabı, 2025 yılı Ocak ayında yayımlandı. Eser ciltli, 687 sayfa ve 1.kalite parlak kuşe kağıda basılmış olup, 600 den fazla mantar türünü renkli fotoğrafları ile tanıtmaktadır.

Prof.Dr. Ertuğrul SESLİ; meslek hayatı boyunca gerçekleştirdiği nitelikli çalışmalarından birini daha “TÜRKİYE MANTARLARI” isimli bir kitap olarak bilim dünyasına kazandırdı.

Bu bağlamda, ülke olarak en önemli biyolojik zenginliklerimizden birisi olan doğa mantarlarının gizemli özellikleri Trabzon Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ertuğrul Sesli tarafından araştırılmaya devam ediyor. Öğretim üyemizin; 617 farklı mantarın ayrıntılı olarak betimlendiği, 800 fotoğrafla destekli, “TÜRKİYE MANTARLARI” adlı yeni kitabı 10 Mart 2025 tarihinde Alfa Yayınevi tarafından basılmıştır. Eser; yabani mantarları inceleme, zehirli ve yenilebilenlerini ayırabilme konusundaki bilgileri içermesinin yanında, mantarlar konusunda araştırma yapanlara ve mantar avcılarına da bazı öneriler sunmaktadır. Çalışma, doğaseverlerin sahip olabileceği önemli bir rehber niteliği taşımasının yanında, son yıllarda daha çok önem kazanan ülkemiz ekoturizmine de katkı sağlayabileceği öngörülmektedir. Ayrıca gerek Amatör mantar avcılarının, gerekse mantar bilimi üzerine araştırmalar yapanların elinin altında, en son güncel bilgileri sunan bir kaynak olacaktır.

Türkiye Mantarları

Prof Dr Ertuğrul Sesli hocamızın yazdığı ve Alfa Yayınevi tarafından ilk baskısı yapılıp yayımlanan Türkiye Mantarları – Fungi of Türkiye kitabı ile Türk mantar avcılarının bir eksiği daha, bir nebze olsa giderilmiş oldu. Mikoloji dalında söz sahibi diğer akademisyenlerimizin de benzer girişimler yapmalarını bekliyoruz.

Türkiye Mantarları kitabını satın almak isteyenler için linkler aşağıdadır;

https://www.alfakitap.com/catalog/product/view/id/263201/s/turkiye-mantarlari-ciltli-ertugrul-sesli-kitabi-345680-9786253892111/?srsltid=AfmBOoowTGvDlIgLB3cI7NDc566hgzGEdTmJkYvaXtcF79Nmz-Jf96bK

https://www.kitapyurdu.com/yazar/prof-dr-ertugrul-sesli/279758.html?srsltid=AfmBOopfL3OXFOq3qvTRxa5rbRAEAePSF2w4DJGFYRnGPqsWRHZab9IF


Prof.Dr Ertuğrul Sesli kimdir? 
1962 Trabzon Maçka doğumlu olan değerli hocamız, Trabzon Ünivesitesi Fatih Eğitim Fakültesi profösörlerinden olup Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesidir. Yüksek lisans ve Doktorasını yöredeki (Maçka ve Trabzon) makromantarlar üzerine yapmış olan hocamız bugüne kadar, 20 mantar türünü, dünyayaya ilk kez tanıtmış bir Türk bilim insanı ve mikologdur. İlk kez Türk bilim insanlarının dünyaya tanıttığı mantar sayısı toplamı şimdiye kadar 35 türe ulaşmıştır. Prof Dr Eruğrul Sesli hocamızın dünyaya tanıttığı türleri şöyle sıralayabiliriz; 


Clitocella obscura (Gizemli Cilalıyürek Mantarı – Türkiye kaydı henüz yok), Clitolyophyllum akcaabatense (Akçaabatmantarı), Cortinarius conicoumbonatus (Konik örümcekmantarı), Cortinarius gueneri (Gün Mantarı), Cortinarius squamosus (Pullu Örümcekmantarı), Cortinarius talimultiformis (Sade örümcekmantarı), Gymnopus trabzonensis (Trabzon çırpıbacağı), Helvellosebacina granulata (Mimil Mantarı), Hygrophorus agathosmoides (Laz Gaypaşuk), Hygrophorus marcocontui (Eş Gaypaşuk), Hygrophorus pinophilus (Kül Gaypaşuk), Hygrophorus yadigarii (Baba gaypaşuk), Inocybe antoniniana (Yârenkümbeti), Lyophyllum turcicum (Öz karadönek), Marasmiellus istanbulensis (Boğaz başdöndüren), Rhodocybe asanii (Has narinşapka), Rhodocybe asyae (Öz narinşapka), Rhodocybe cistetorum (Güdük Narinşapka), Rhodocybe tugrulii (Bey narinşapka) ve Tricholoma virgatum var. fulvoumbonatum (Şişkarakız).

Mantarlı Yaşam ekibi olarak, başta kitabın yazarı hocamız Prof Dr Ertuğrul Sesli olmak üzere, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Hocamıza çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

GALERİ – Kitaptan alıntı yapılmış bazı güzel fotoğraflar