Basında Mantar
Yeni bir Amanita mantari daha bulundu
Yeni bir Amanita mantari daha bulundu; Türün keşfi, ilk kez 2024 yılı Temmuz ayında, dünyaca kabul görmüş Phytotaxa dergisinde, bilimsel bir makale olarak yayımlandı.
Mantar, Amanita cinsinin dikkat çeken yeni Avrasya (Eurasian) türü olarak Amanita amplivelata olarak kayıtlara geçti (a remarkable new Eurasian species of the section Vaginatae).
Türk Bilim insanlarımız, Bulgar, Fransız ve Çek bilim insanları ile yaptıkları ortak çalışma sonucunda yeni bir Amanita türü daha 2024 yılı Temmuz ayında ilk olarak dünyaya tanıtıldı! Bu mantara, türün kaşiflerinden Doç Dr Fuat Bozok hocamızında uygun görmesi ile “Kocakese Mantarı” geçici Türkçe ismini verdik. Bu yeni türü pek yakında daha ayrıntılı olarak sitemizde derleyip yazacağız.
Mantarın bulunduğu 2020 yılından günümüze kadar yapılan ciddi, hummalı bilimsel çalışmalar sonuç verdi. Bu mantarın yeni bir Amanita türü olduğu mikroskobik ve moleküler çalışmalar sonucunda kesinlik kazandı. Bu ortak çalışmada bir çok ülkeden çok değerli akademisyenler görev aldı; Başta akademisyenlerimiz Doç Dr Fuat Bozok, Prof Dr Hatıra Taşkın ve Mahmut Yarar (Doktora öğrencisi) olmak üzere, projede çalışan yabancı akademisyenler Boris Assyov, Jan Borovicka, Hana Ševčíková, Gilles Corriol, Jean-Michel Hanss ve Pierre-Arthur Moreau’ya çok teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz. Ayrıca kullanılan örneklerin temininde büyük katkıları olan Илиян Пенчев, Tsvetina Yordanova ve Denitsa Dimitrova’ya da çok teşekkür ederiz.
Amanita amplivelata – Kocakese Mantarı oldukça büyük volvası ile ve Populus (Kavak) ağacı ile karakterize bir Amanita olup, bilimsel tür ismi yani epiteti “amplivelata” da bu mantarın büyük volvasına bir göndermedir. Amanita amplivelata – Kocakese Mantarı Türkiye, Bulgaristan, Çekya ve Fransadan bildirimiştir. Türün Populus yani kavak ağaçları ile ektomikorizal bir mantar olduğu ve Haziran’dan Kasım ayına kadar uzun bir sezonunun olduğu bildirilmiştir. Amanita amplivelata – Kocakese Mantarı, yüzüksüz Amanitalar grubunda yer almaktadır. Oldukça büyük volvaları ve Kavak ağaçları ile ektomikorizal olmaları ile karakterizedir.
Güzel fotoğraflar için Doç Dr Fuat Bozok hocamıza, Boris Assyov ve Jan Borovicka’ya çok teşekkür ederiz.