Press ESC to close

Küt kaplanmantarı (Lentinus brumalis)

Lentinus brumalis-Polyporus brumalis


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Polyporales

Aile: Polyporaceae

Cins: Lentinus

Tür: Lentinus brumalis

Lentinus brumalis- Polyporus brumalis, Winter polypore (Kış Poliporu) olarakta bilinen yaprak döken ağaçların düşmüş dallarında büyüyen bir ağaç mantarıdır. Bu küçük ağaç mantar, koyu kahverengi ve çok gözenekli, siyahlaşmayan bir gövdeye, pürüzsüz bir şapka kenarına ve dairesel gözeneklere sahip olmasıyla benzer türlerden ayrılır. Sert ağaçların ölü odunlarında görülür ve huş ve kayın ağacına özel bir ilgisi vardır. Sert mantar gövdeleri kalıcıdır ve yıl boyunca bulmak mümkündür. Ancak Sonbahar ve İlkbahar aylarında taze çıkma eğilimindedir. Sert ve yenmez bir mantardır. L.brumalis yiyecek olarak toplanacak mantarlardan olmamakla birlikte, kurutulmuş şapkalar, bazen masa süslemeleri olarak kullanılır. Bu kış ağaç mantarı ilk olarak 1794 yılında Christiaan Hendrik Persoon tarafından bilimsel olarak tanımlanmıştır.

Genel Özellikler: Üst yüzeyi pürüzsüz ve genellikle gri-kahverengidir. Ancak be mantarda renk çok değişkendir, yaşlandıkça mantar gövdeleri çok koyu renklerde olabilir. 2 ila 8 cm çapında ve 1 ila 5 mm kalınlığındadır. Mantar veren gövdeler genellikle içe dönük ve genellikle biraz dalgalı kenarlara sahiptir. Eti beyaz ve kösele gibidir, kuru havalarda çok sertleşir.

Lentinus brumalis
Lentinus brumalis

Gözenekler Tüpler: Sap kısmından başlayıp şapkaya kadar uzanan gözenekler, 2 ila 3 mm çapında tüpler oluşturur , tüplerin ve gözeneklerin rengi beyazdır.

Lentinus brumalis
Lentinus brumalis

Koku: Mantarımsı bir kokusu vardır, ancak ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar silindirik veya sosis şeklinde, pürüzsüz, 4-7 x 2-2,5µm boyutlarında ve  inamiloid’dir.

Habitat: Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın birçok yerinde görülür. Düşen yapraklar arasında iyi kamufle olan bu kahverengi huni şeklindeki şapkaları fark etmek bazen çok zordur. Ancak bir tanesine rastladığınızda aynı düşmüş kütük üzerinde genellikle küçük bir grup halinde birçoğunun olduğu gözlenir.

Türkiye’de resmî kaydı olan bölgeler arasında Istranca ve Güney Marmara Bölümleri, Karadeniz Bölgesi, Orta Kızılırmak Bölümü, Yukarı Fırat ve Erzurum-Kars Bölümleri, Adana Bölümü ve Orta Fırat Bölümü bulunur.

Mevsim: Sonbaharın sonundan İlkbaharın sonuna kadar görülürler.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Küt kaplanmantarı, toksisitesi hakkında bilgi yoktur. Ancak, aşırı sert yapılarından dolayı (kösele gibi serttir) onu yemek nerdeyse imkansızdır.

Ek bilgiler: Lentinus brumalise benzer türler, Polyporus ciliatus çok benzer, ancak çok daha küçük, daha yoğun gözeneklere sahiptir ve Polyporus arcularius’e benzer özelliklere sahiptir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Güzel fotoğrafı için Almanya’dan Firdevs Hüseyin Şimşek kardeşimize ve web sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir