Press ESC to close

Yalancıparazit Kıvrıkbaş Mantarı (Entoloma pseudoparasiticum)

Entoloma pseudoparasiticum – Yalancıparazit Kıvrıkbaş Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Entolomataceae

Cins: Entoloma

Tür: Entoloma pseudoparasiticum

Entoloma pseudoparasiticum, Entolomataceae familyasına ait nadir bir mantar türüdür ve özellikle parazit gibi davranan türler arasında ilginç bir konuma sahiptir. Tür ismini de (pseudoparasiticum = Yalancıparazit) bu özelliğinden dolayı almıştır. Henüz Türkçe resmi bir ismi olmayan bu enteresan mantarı sizlere “Yalancıparazit Kıvrıkbaş Mantarı” ismi ile anlatacağız.

Şapka: Yalancıparazit Kıvrıkbaş Mantarı şapkası oldukça küçüktür, şapka genellikle 0.5-2 cm çapında olup, lifli bir yapıya sahiptir. Şapka kenarları içe kıvrılmıştır ve hafif tüylüdür. İlk başta konik veya kubbemsidir, olgunlaştıkça düzleşir. Açık kahverengi, gri-kahverengi veya hafif sarımsı tonlardadır. Pürüzsüz veya hafif parlaktır. Mantar nemli olduğunda yapışkanımsı bir doku sergiler.

Entoloma pseudoparasiticum

Lameller: Lameller sap kısmına yuvarlak bir şekilde bağlanır. Seyrek veya orta sıklıkta olup, serbest veya zayıf şekilde sap üzerine bağlıdır. Başlangıçta beyazımsı, olgunlaştıkça pembemsi bir ton alır (spor baskısı nedeniyle). Mantar yaşlandıkça kırmızımsı bir ton alır.

Entoloma pseudoparasiticum

Gövde-Sap: Mantarın genellikle eksantrik ve eğri bir sapı vardır. 2-4 cm uzunluğunda ve 1-2 mm çapındadır. Genellikle pürüzsüz veya hafif tüylüdür. Şapkasıyla uyumlu şekilde açık kahverengi veya gri tonlardadır. Sap ince, silindirik ve genellikle kırılgandır

Entoloma pseudoparasiticum

Koku: Belirgin bir kokusu veya tadı yoktur.

Spor Baskısı: Sporlar belirgin şekilde heterodiametriktir, spor boyutları 7.2-10 x 5.5-7.0 µm arasında değişir ve beşgen bir şekle sahiptir. Spor baskısı rengi pembemsidir.

Habitat: Tür, genellikle Sarıkız- Kazayağı Mantarı (Cantharellus cibarius), Civciv Mantarı (Craterellus lutescens) ve Borazan Mantarı (Craterellus cornucopioides) gibi lamelli türler üzerinde büyür. Bu sebepten konakçısı olduğu mantarın habitatı ile aynı habitatlarda bulunurlar. Norveç, İsveç, Finlandiya, Lüksemburg, ve Polonya gibi Avrupa ülkelerinde kaydı bulunmaktadır.

Genellikle diğer bazı mantarların saplarında, bazen de lamelleri üzerinde parazit gibi büyür, bu durum adını almasına neden olmuştur. Parazitik bir yaşam tarzına sahiptir, ancak simbiyotik ilişki örnekleri de gözlenmiştir.

Mevsim: Yaz ve Sonbahar, mevsimi olup, ılıman iklimlerde Kış başlarından ortasına kadar da görülürler.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli olup olmadığı net bilinmemekle birlikte, çok küçük boyutları ve nadir bulunan türlerden olması nedeniyle tüketimi önerilmez. Ayrıca, Entoloma cinsi içinde zehirli türler olduğu da unutulmamalıdır.

Ek bilgiler: Mantarın tamamı (şapka, lameller ve sap) gri-kahverengiden açık kahverengine kadar değişen tek renkli bir yapıya sahiptir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.