Boletaceae
Sahte Çörek Mantarı (Boletus huronensis)
Published
4 ay agoon
Boletus huronensis – Sahte Çörek Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Boletales
Aile: Boletaceae
Cins: Boletus
Tür: Boletus huronensis
Boletus huronensis, yaygın olarak False King Bolete (Sahte Kral Boleti) olarak bilinen Boletaceae familyasına mensup bir Kuzey Amerika bolet türüdür. Tür, ilk kez 1971 yılında, A. H. Smith ve Thiers tarafından, ABD’nin Michigan eyaletinden bildirilmiştir.
Şapka: 5-25.5 cm çapında olan B.huronensis şapkası, başlangıçta dışbükey olup, sonra geniş dışbükey hale gelir veya yaşla düzensiz genişler. Şapka kenarlarında dar bir steril doku bandı bulunur. Şapka yüzeyi genellikle dalgalı ila düzensiz olup, kurudur. Şapka rengi donuk sarı-kahverengi, koyu sarı-kahverengi veya soluk tarçın-kahverengi olabilir. Bağlam soluk sarı olup, tipik olarak kesildiğinde yavaş yavaş renk değiştirir ve maviye döner. Bazen bu renk değişimi çok hafif olabilir.
Gözenekler ve Tüpler: Gözenek yüzeyi ilk başta sarı, olgunlukta zeytin-sarısı ila kahverengimsi-sarıdır, Yaşla birlikte genellikle sapa yakın bastırılır. Berelendiğinde, dokunulduğunda yeşilimsi-mavi, bir renk değişimi gözlenir. Bu mavileşme bazen çok yavaş gerçekleşir. Gözenekler mm başına 1-3 kadardır. Tüpleri 1-3 cm derinliğindedir.
Gövde-Sap: 8-20 cm boyunda ve 2-7.5 cm kalınlığında olan B.huronensis sapı, tabana doğru daha kalındır. Sap, kuru ve sert olup retiküle değildir. Sp şapkaya yakın kısımlarda sarı, tabana yakın kısımlarda ise soluk sarı ila beyazımsıdır. Bazen koyu sarı veya donuk kırmızımsı renk tonları alabilir. Sap üzerinde yüzük veya volva bulunmaz.
Koku: Koku ve tat ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi zeytin kahverengisidir. Sporlar 12-15 x 4-5 µm boyutlarında, eliptik ila dikdörtgen, pürüzsüz ve soluk sarımsı kahverengidir.
Habitat: Tsuga canadensis (Canadian Hemlock) ağaçları ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Tek olarak, dağınık halde veya küçük gruplar halinde Kanada (Doğu) Tsugası altında büyürler. Şu ana kadar sadece Kuzey Amerika ve Kanada’dan bildirilmiştir.
Mevsim: Yaz ve sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Boletus huronensis mantarının yenilebilirliği konusunda farklı bilgiler mevcuttur. Bazı kaynaklar bu mantarı yenilebilir olduğunu bildirirken, bazıları ise mantarın mide rahatsızlıklarına neden olabileceğini belirtmekte ve zehirli olarak yazmaktadır. Tüketilmemesi gereken bir türdür.
Ek bilgiler: Bu mantar bazen gözenek yüzeyinde maviye leke boyanmayan veya bağlamı kesmeyen ve geniş yapraklı ormanlarda yetişen Boletus impolitus olarak yanlış tanımlanır. Ayrıca, Boletus edulis (Hakiki Çörek Mantarı-Porçini) ve Boletus pallidus ile de karıştırılabilir. Kimyasal testler (KOH, NH4OH ve FESO4) tanınmasına yardımcı olur. Boletus edulis berelenince veya kesilince renk değiştirmemesi ile B. huronensis’ten kolayca ayırt edilir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.