
Britzelmayria multipedata – Psathyrella multipedata – Çit Pulcuklu Mantar
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Psathyrellaceae
Cins: Britzelmayria
Tür: Britzelmayria multipedata
Britzelmayria multipedata, Psathyrellaceae familyasına mensup, yoğun kümeler halinde büyüdüğü bilinen, beyaz etli ve kahverengi şapkalı, küçük ve kırılgan gövdeli bir mantardı. Mantarın İngilizce ismi The clustered brittlestem de buna referanstır.
Mantar, ilk kez1905 yılında Amerikalı mikolog Charles Horton Peck tarafından tanımlanmış ve onu Psathyra multipedata olarak isimlendirmişdir. 1941 yılında ise tür, Amerikalı mikolog Alexander H. Smith tarafından Psathyrella multipedata olarak yeniden sınıflandırılmıştır. Yakın zamana kadar bu şekilde bilinmekteydi. Ta ki 2020 yılında Alman mikologlar Dieter Wächter ve Andreas Melzer, filogenetik analize dayanarak Psathyrellaceae familyasındaki birçok türü yeniden sınıflanan kadar. 2020 yılında tür, yeni oluşturulan Britzelmayria cinsine yerleştirdi ve şu an geçerli olan Britzelmayria multipedata ismini aldı. Birçok kaynak, mantar saha rehberi ve web sitesi bu türden hala Psathyrella multipedata olarak söz etmektedir.
Şu an geçerli ismi Britzelmayria multipedata (2020) olan bu küme mantarının, birçok sinonim ismi vardır. Bunlar; Psathyra multipedata (1905), Astylospora multipedata (1922), Psathyrella multipedata (1941), Drosophila multipedata (1953), Psathyra stipatissima (1926), Drosophila stipatissima (1970) ve Psathyrella multipedata f. annulata (2014) olarak sıralanabilir.
Şapka: 0,5 ila 3 cm çapında olan şapka başlangıçta konik veya dışbükey ve daha sonra çan şeklindedir ancak hiçbir zaman tamamen düz olmaz. Şapka yüzeyi ipeksi ve pürüzsüz olup, kırmızımsı veya kil kahverengisi renklerdedir. Mantar kurumaya başladığımda ve kuruduğunda daha soluk renkler alır, ancak çoğu zaman kahverengimsi merkezini korur.

Lameller: B.multipedata lamelleri sapa bitişik veya çok kısa bağlıdır. Lameller beyaz kenarlı olup, açık gri-kahverengidir. Olgunlaştıkça koyu kahverengiye döner.

Gövde-Sap: Sap, ortalama 4-12 cm yüksekliğinde, 3-6 mm kalınlığındadır. Şapkaya doğru hafifçe sivrilme eğilimindedir. Şapkaya yakın yerlerde yani tepede beyaz, tabana doğru daha kahverengidir ve yüzük bulunmaz. Genellikle taban kısmında, kümenin diğer üyeleriyle kaynaşmasıyla dalgalı bir şekilde büyür.

Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı mor-kahverengidir. Sporlar elipsoidal ve pürüzsüz olup, ortalama 6.5-10 x 3.5-4 µm boyutlarındadır.
Habitat: Çürükcül (saprotrofik) bir mantardır. Tür, toprakta, çimlerin arasında ve ormanlık alanların arasındaki açık çimenlik alanlarda bulunur. Ayrıca, çürümüş odunların, dalların gömülü olduğu çimlerde ve yol kenarlarında da kümelenmiş olarak rastlanılabilir. Türkiye’de resmi kaydı yapılmış bölgeler arasında Batı ve Doğu Karadeniz Bölümleri, Konya Bölümü, Adana Bölümü, Yukarı Fırat Bölümü ile Yukarı Murat-Van Bölümleri bulunur.
Mevsim: Yaz sonu ve Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Bu mantar bazı kaynaklarda yenilebilir ama ekonomik değeri düşük, bazı kaynaklar ise yenmez olarak bildirilmiştir.
Ek bilgiler: Benzer tür olarak çürümüş , ölmüş sert ağaçların üzerlerini kendilerine habitat edinmiş Psathyrella piluliformis gösterilebilir. Bu tür gençken soluk kil-kahverengidir ve kuruyunca koyu sarıya döner ve sonunda neredeyse beyaz olur.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ









Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.