Press ESC to close

Grikambur Mantarı (Cantharellula umbonata)

Cantharellula umbonata – Grikambur Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Hygrophoraceae

Cins: Cantharellula

Tür: Cantharellula umbonata

Cantharellula umbonata, Hygrophoraceae familyasının Cantharellula cinsine mensup yenilebilir bir mantar türüdür.

En yaygın olarak bilinen sinonim isimleri (Eşanlamlılar ve Alternatif İsimler) arasında; Merilius umbonatus (1792), Cantharellus umbonatus (1794), Clitocybe umbonata (1931) ve Hygrophoropsis umbonata (1953) bulunur.

Şapka: C.umbonata ilk bakışta ince bir Clitocybe türünü andırır. Şapkaları grimsi, ince tomentoz (tüylü) yüzeyi ve küçük bir merkezi umbosu (papilla) bulunur. Şapka çapı yaklaşık 2-5 (max 7.5) cm kadardır. Şapka şekli bir huniyi andırır. Bu dışbukey görünümü nedeniyle mantara ingilizce “The humpback” yani kambur ismi verilmiştir. Şapkanın kenarları biraz daha açık renktir. Kenarlar daha ince ve narindir, genç örneklerde hafifçe içe kıvrılırlar.

Cantharellula umbonata

Lameller: Lamelleri çatallı, kremsi veya beyazımsıdır. Genç örneklerde sıkça kırmızı lekeler görülür. Devureent yani sapa doğru biraz akan lameller yoğun ve sıktır.

Lamelleri ve dokusu (eti), berelendiğinde, çürüdüğünde veya yaşlandığında kırmızımsı kahverengiye döner.

Cantharellula umbonata

Gövde-Sap: Sap, şapkası ile benzer renktedir. Ancak biraz daha soluktur. Sap silindir şeklindedir, tabanı hafif tüylüdür. Sap boyu şapka çapından her zaman büyüktür. Ortalama 25-80 mm boyunda ve 3-7 mm kalınlığında olan sap, oldukça serttir. Çoğu zaman sapın her yerinde eşit veya tabana doğru hafif daralma eğiliminde olabilir.

Cantharellula umbonata

Koku: Koku ve tat ayırt edici olmamakla birlikte, hafif salatalık kokusunun olduğu nazı kaynaklarda bildirilmiştir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar 8-11 x 3-4.5 µm oyutlarnda olup, subfusoid, dar silindirik, pürüzsüz ve amiloid’dir. Basidia (spor kesesi)  4-35 x 5-6.5 µm, uzun-klavat, ince duvarlı, pürüzsüz ve renksizdir.

Habitat: İğne yapraklı ağaçların olduğu ormanların asidik topraklarında bulunurlar. Dicranum, Polytrichum tipi ve moss benzeri diğer bazı yosunlarla ilişkilidir. Nemli ortamları tercih eden bu mantar bazen tek bazen ise küçük gruplar halide bulunurlar. Zaman zaman peri halkaları oluşturdukları da görülmüştür.

Türkiye’de resmi kaydı olan tür, ABD, Rusya, İsviçre, Japonya dahil olmak üzere Avrupa’da bulunur.

Mevsim: Yaz ve Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir mantarlardandır.

Ek bilgiler: Benzer türler ile karıştırılması olasılığı vardır. Bazı gri Lactarius türleri de benzer habitatlarda ve yosunda yetişir ancak lateks yani süt saldıkları için ayırt edilmeleri kolaydır. Ayrıca Pseudoclitocybe cyathiformis ile de benzerler.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Harika görselleri için Burakhan Kösem beye çok teşekkür ediyoruz.

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.