
Kuzugöbeği Ebesi-Gyromitra esculenta
Taksonomi- Bilimsel Sınıflandırma
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Ascomycota
Sınıf: Pezizomycetes
Takım: Pezizales
Aile: Discinaceae
Cins: Gyromitra
Tür: Gayromitra esculenta
Gyromitra esculenta – Kuzugöbeği Ebesi, ilginç şekliyle ve Ölümcül ZEHİRLİ☠️ toksinler ihtiva etmesiyle mantar avcılarının çok iyi tanıması gereken bir türdür. Türkiye’de sıkça karşılaşılan bu türe, yöresel olarak yalancı kuzugöbeği, kuzugöbeği ebesi, Ekşi Memet, sahte morel, derviş mantarı gibi isimler verilmiştir. Biz Mantarlı Yaşam ailesi olarak bu türü, ‘‘Kuzugöbeği Ebesi” ismiyle tanıtacağız;
Şapka: Kuzugöbeği Ebesi şapkası kahverenginin tonları arasında dolaşan bir renk spekturumuna sahiptir, koyu kahve rengi haliyle sık görülür. Şapka kıvrımlı, düzensiz, beyin benzeri bir görünüme sahiptir. Şapkanın çapı, 5-15 cm arasında, boyu ise, 3-8 cm arasında ölçülere sahiptir. Düzenli bir lamel yapısı bulunmamaktadır.

Gövde-Sap: Kuzugöbeği Ebesinin sapı, beyaz ve krem arasında renklere sahiptir. Kırılgan bir yapısı vardır.Sap üzerinde çukurlaşmalar ve dalgalanmalar görülebilir. Sap boyutu 2 ila 6 cm arasında değişir.

Koku: Belirgin ve baskın bir kokusu yoktur. Koku bu tür için ayırt edici bir özellik edici değildir.
Spor Baskısı: Sarımtırak.
Habitat: G.esculenta – Kuzugöbeği Ebesi, yüksek rakımlarda bulunan, iğne yapraklı ormanlarda görülür.
Mevsim: İlkbahar aylarından başlayıp yaz sonuna kadar görülebilir.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Gyromitra esculenta (Yalancı Kuzugöbeği, Ekşi Memet Mantarı) türü, yenilebilir Morchella türleri ile çok karıştırılmakta ve ülkemizde özellikle kırsal bölgelerde halkımız tarafından tüketilmektedir. İçerisinde bulunan Gyromitrin bileşeninin etkileri, her ne kadar bazı işlemler ile etkisi azaltılabilsede, çiğ veya az pişmiş tüketimde ☠️ “ÖLÜMCÜL ZEHİRLİ”☠️ bir mantar türüdür. Gyromitra ailesine ait içeriğinde gyromitrin: MMH: Mono-Methyl-Hydrazine bileşeni bulunmayan türler olsa da ayırt etme zorluğundan dolayı kesinlikle hiç bir şekilde tüketme çabasına girilmemesi gerekmektedir.
Gyromitra esculenta – Kuzugöbeği Ebesi zehirlenme belirtileri karaciğer lezyonları / hepatik koma, hemoliz, şiddetli gastroenterit (ishal, kusma),spazm (konvülsiyon), vücutta koordinasyon kaybı, baş dönmesi,yüksek ateş şeklinde ortaya çıkar. Özellikle yüksek ateş bulgusu giyromitrine zehirlenmesinde ortaya çıkar. Zehirlenme belirtileri genellikle mantar tüketiminden sonraki ilk 5-12 saat arasında gözlemlenmektedir. Fakat bazen 48 saatin üstünde herhangi bir belirti görülmediği de resmi hastane kayıtlarında görülebilmektedir. Kuluçka süresi uzun olan mantar zehirlenmelerinden birisidir. Bu mantar türü, özellikle Morchella familyası dahilindeki “Kuzugöbeği Mantarı” türleri ile karıştırılmaması gereken tehlikeli bir tür olup, toplayıcılıkta çok dikkatli olunmalıdır.

Yalancı Kuzugöbeği (ZEHİRLİ☠️)

GALERİ





Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın