
Hydnellum auratile (Zarağlayan Mantarı)
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Thelephorales
Aile: Bankeraceae
Cins: Hydnellum
Tür: Hydnellum auratile
Hydnellum auratile, Bankeraceae familyasından bir diş mantarıdır. Mantarın çapı 5 cm kadar olabilmektedir. Çoğu zaman birbiri üstüne binmiş yani grup oluşturmuş bir görüntüsü vardır.
Tür ilk olarak 1891’de Alman mikolog Max Britzelmayr tarafından bir Hydnum auratile olarak tanımlanmıştır. Rudolph Arnold Maas Geesteranus 1959’da bu mantarı Hydnellum cinsine transfer etmiştir. Mantar Avrupa’da yaygın olarak bulunur ve Kuzey Amerika’nın Pasifik Kuzeybatı bölgesinden de bildirilmiştir. İsviçre’de nesli tükenmekte olduğu kabul edilir.
Mantar, Hydnum auratile Britzelm. (1891) ismi ile de tanınmaktadır.
Şapka: Huni şeklinde şapkası, başlangıçta beyaz kenarlıve parlak turuncu renktedir, artı keçe benzeri bir yüzeye sahiptir.
Hem şapka hem de sap etinin (dokusunun) rengi turuncudur.

Dişler (Dikenler): Şapkasının alt tarafında bulunan hymenium beyazımsı uçlu turuncu dikenlere sahiptir. Bu dikenler kısa sapının uzunluğu boyunca uzanır

Gövde-Sap: Çok kısa ve şapkası ile aynı renk kalın bir bir sapı vardır.

Koku: Ayırt edici değildir. Hafif unumsu ir kokusu olduğu bildirilmiştir.
Spor Baskısı: Kahverengi sporlara sahiptir. Sporları 4-5 x 3.5–4.5 μm boyutlarında olup, yüzeyde kısa ve yuvarlak tüberküllere sahiptirler. Bazidia olarak bilinen spor kesesi 25-40 x 7μm, hifler 3.5-9μm boyutlatrında klempsizdir.
Habitat: Hem iğne yapraklı hem de yaprak döken ağaçların olduğu karışık ormanlarda büyüdüğü bildirilmiştir. Özellikle çam, köknar, ladin ve meşe ağaçları ile simbiyoik ilişkiler kuran bir türdür.
H.auratile mantarının Türkiye’de de resmi kaydı yapılmış olup, ülkemizde bu mantara Orta ve Doğu Karadeniz Bölümünde, Asıl Ege Bölümünde ve Yukarı Sakarya Bölümünde rastlanmıştır.
Mevsim: Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilmez.
Ek bilgiler: Benzer türler arasında ilk sırayı Turuncuağlayan Mantarı – Hydnellum aurantiacum alır; H. aurantiacum, dikenlerinin uzun ömürlü olmasıyla, beyaz renkli dikenleri ile ve de daha büyük sporları ile ayırt edilir. Hydnellum chrysinum Kuzey Amerika’da Resinosa çamı (Pinus resinosa) ile birlikte büyür. İki türün yakınlık derecesi henüz moleküler genetik çalışmalar kullanılarak belirlenmemiştir. Hydnellum earlianum ise daha sıcak bölgelerde, iğne yapraklı-yaprak döken ormanlarda yaygın olarak bulunur. H. auratile’deki gibi asla turuncu ve turuncu tonlarda olmayan dikenlerinin kükürt-sarı rengiyle ayırt edilir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ







Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.