Press ESC to close

Alaca Mummantarı (Hygrocybe conica)

Hygrocybe conica


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Hygrophoraceae

Cins: Hygrocybe

Tür: Hygrocybe conica

Hygrocybe conica, Kuzey Amerika’ya özgü olduğu söylense de dünyanın bir çok bölgesinde sıkça rastlanılan, ülkemizde de sık görülen, gençlik evresinde renkleriyle dikkat çeken, toksisitesi hakkında çok fazla araştırmaya konu olmamış ancak birkaç zehirlenme vakası bildirilen, otlaklarda büyüyen bir mantar türüdür. Türün tespiti etli kısmındaki morarmalardan dolayı kolaydır. Olgunlaştıktan sonra her tarafı simsiyah olan ve daha sonra haftalarca ayakta kalabilen uzun ömürlü meyve gövdeleri ile diğer benzer türlerden kolaylıkla ayırt edilebilir.

Dünya’da Witch’s Hat (Cadı Şapkası), Waxcap gibi isimler ile anılsa da ülkemizde yöresel olarak herhangi bir ismi bulunmamaktadır. Ancak, Türkiye Mantarları (2020) listesinde Alaca Mummantarı olarak adlandırılması sebebiyle bizde Mantarlı Yaşam ailesi olarak kendisine bu isimle sesleneceğiz.

Şapka: 1-4 cm çapında olup, bazı durumlarda 6 cm çapa genişleyen örneklerine de rastlanabilir. Gençlik evresinde keskin bir şekilde konik bir görüntüye sahiptir. Yaşla beraber dışbükey olarak konikliği kaybolsa da ortasında bulunan umboyu (çıkıntı) korur. Yine gençlik evresinde şapka üzeri yapışkandır, ancak kısa sürede yağlı veya kuru hale dönüşebilir.Renkleri ise kırmızıdan parlak turuncuya değişen bir skaladadır, yaşlılık ve çökme evresinde siyah ve zeytin lekeleri geliştirir ve sonunda genel olarak siyah olur. Bu türün gençlik evresinden yaşlılık evresine geçisi çok hızlı olduğundan parlak güzel renkleriyle rastlamak zordur.

Hygrocybe conica
Hygrocybe conica

Lameller: Sapa direk bağlantılı olmamakla beraber şapka ile birleşim kısmından sapa yapışıktır; gençlik evresinde sık halde görülen lameller, yaşla beraber geniş aralıklı hale dönüşür; başlangıçta beyazımsı-sarımsı veya sarı, soluk sarı tonlardayken son evrede morarma başlar. Sonunda ise soluk, koyu gri veya siyah renklerini alır.

Hygrocybe conica
Hygrocybe conica

Gövde-Sap: Sap 3-8 cm uzunluğunda ve  3-10 mm kalınlığındadır. Nadiren 20 mm’ye ulaşmış saplar görülebilir. Sarı ila turuncumsu sarı veya turuncu gibi lamellere yakın renklerde bir sapa sahiptir. Oldukça kuru, kırılgan ve genellikle uzunlamasına lifli, bazen ortası boşluklu yapıdadır. Yaşla beraber sap üzerinde morarmalar sıkça görülmektedir. Bununla beraber kırma veya kesilmeye maruz kaldığında da ufak ufak morarmalar başlar.

Hygrocybe conica
Hygrocybe conica

Koku: Ayırt edici değil.

Spor Baskısı:  Beyaz.           

Habitat: Yaygın olarak otlaklarda ve çayırlarda görülür. Bununla beraber pinus (iğne yapraklı) ve diğer karma ormanlarda da rastlanabilir.

Mevsim: Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Alaca Mummantarı Mumsu ve yapışkan yapısı nedeniyle çok fazla toplanması tercih edilmediğinden mutfak ve toksisite açısından araştırmaya değer görülmemiş bir türdür. Ancak, Çin’de kaydedilen bir zehirlenme vakası nedeniyle sakıncalı türler arasında yer almaktadır,tüketmeyiniz.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir