
Hygrophorus russula – Kızıl gaypaşuk
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar- Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Hygrophoraceae
Cins: Hygrophorus
Tür: Hygrophorus russula
Kızıl Gaypaşuk Mantarı, yaygın olarak Pinkmottle woodwax (pembe benekli ahşap balmumu), False russula (sahte russula) olarak bilinen, Kuzey Amerika ve Avrupa’ya özgü bir mantardır.
Alman doğa bilimci Jacob Christian Schäffer bu türü 1774’te Agaricus Russula olarak tanımladı. Fransız botanikçi Claude Casimir Gillet 1878’de Tricholama cinsine yerleştirdi. Daha sonra 1918’de Amerikalı doğa bilimci Calvin Henry Kauffman tarafından Hygrophorus’a transfer edildi. Kauffman Tricholama’ya yakın görse bile, mumsu lamellerinin Hygrophorus cinsine daha uygun olduğunu düşündü.
Bu türü tanımlayan özellikler arasında Russula benzeri yapısı, olgun lamellerinde kırmızımsı lekelenme, sert ağaçların altındaki yaşam alanı ve şapka ile gövdenin genellikle morumsu pembe tonlarda çizgiler veya lekeler içermesi yer alır.
Şapka: Şapka, yaşla birlikte düzleşmeden önce yarım küre şeklindedir. Ancak şapka marjı girilmiş halde kalır. 5–12 cm çapında, temel rengi beyaz veya pembedir. Pembe, şarap kırmızısı veya mor çizgiler içerir. Gençken yüzeyi yapışkandır. Özellikle kenar boşluğuna yakın yerlerde sık sık morarma ve sarılıklar görünür.

Lameller: Gövdeye geniş bir şekilde tutturulmuştur. İlk evrelerde beyazdır, ancak kısa sürede kırmızımsı lekeler geliştirir veya genel olarak pembemsi hale gelir.

Gövde-Sap: 3 ila 7 cm uzunluğunda, 1 ila 2 cm çapında, aşağı yukarı eşittir. Başlangıçta beyaz ama kısa süre sonra şapka ile benzer renkleri gelişir.
Et: Beyaz veya pembe ile kızarmış görünümlü ve kalıncadır.

Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Sporlar 5-8.5 x 3-5 µm boyutlarda, pürüzsüz ve elipsoiddir. Spor baskısı rengi beyazdır.
Habitat: Meşe ve diğer sert ağaçlarla mikorizal olarak yaşar. Bazen peri halkaları oluşturur veya yaylak halde dağınık büyürler.
Mevsim: Ağustos’tan Ekim’e kadar meşe altında görünürler.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir ve lezzetlidir. Ülkemizde de rastlanan ancak çok tanınmayan türlerden biridir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Fotoğraflar için Sinan SİDAL‘a teşekkürü borç biliriz.







Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın