
Infundibulicybe alkaliviolascens – Baz Etçe Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Tricholomataceae
Cins: Infundibulicybe
Tür: Infundibulicybe alkaliviolascens
Infundibulicybe alkaliviolascens, Türkiye Mantarları Listesinde “Baz Etçe Mantarı” Türkçe adı ile geçen ve ülkemizde de resmi kaydı olan yenilebilir bir mantar türüdür. Bazı kaynaklarda Türkçe ismi “Pileli Ebişke” mantarı olarak da geçer. “Pileli” ismi, olgunlaşan bazidiyokarpların pileyi anımsatan görünüşünden esinlenilerek verilmiştir.
Şapka: I.alkaliviolascens – Pileli Ebişke mantarı şapkası 30−100 mm çapındadır. Şapka soluk sarı, kavun içi, sarımsı kahverengi veya yumurta sarısı renklerde olabilir. Mantar olgunlaşınca özellikle şapka ortasında daha koyu kahverengi, kenarlarda daha açık renkli bir görünüm kazanır. Mantar genç evrede iken meyve tabağı biçimindedir. Ancak zamanla orta kısmı çukurlaşır ve tam olgunlukta huni şeklini alır. Kenarları bütün veya parçalı, orta kalınlıkta, olgunlaşınca incelir ve tipik olarak pileli bir görünüm kazanır.
Şapkanın etli kısmına KOH uygulandığı zaman mor menekşe rengine döndüğü görülür. Galerideki son iki fotoğrafa bakınız.

Lameller: Pileli Ebişke Mantarı lamelleri sık, sarımsı beyaz olup sap üzerine yayılmıştır.

Gövde-Sap: Baz Etçe Mantarı sapı 40−70 × 5−20 mm boyutlarında olup, silindirik, genellikle eğri, tabana doğru daha geniş, sarımsı soluk kahverengi, kırmızımsı kahverengi, yer yer tabanda daha yoğun olan beyaz pamuksu yapılarla kaplı, çizgili görünüşte, bazen taban kısmı oldukça şişkindir.

Koku: Mide bulandırıcı, kötü bir kokusu olduğu bildirilmiştir, tadı ise hafif acıdır.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi Bazidiyosporlar 6−9 × 3.5−5 μm, ince çeperli, elips biçiminde, şeffaf, düz veya hafif süslüdür. Bazidiyumlar yani spor keseleri 25−35 X 6.5−8.5 μm boyutlarında olup, çomak şeklinde, şeffaf, tanecikli ve 4 sporludur. Lamel hifleri düzenli ve kancalı olup sistityum izlenmemiştir.
Habitat: Bu mantarın Türkiye’de ilk resmi kaydı, 2017 yılında Prof Dr Ertuğrul Sesli tarafından, Trabzon’da toplanan örneklerle yapılmıştır. Bazidiyokarp örnekler 2015 yılı Ekim ve Kasım aylarında Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni ve Fatih yerleşkeleri içerisinde gerçekleştirilen arazi çalışmaları sırasında toplanmıştır.
Mevsim: Sonbahar. Türkiye’de toplanan ilk örnekler Ekim ve Kasım aylarında bulunmuştur.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilir bir mantar olduğu bildirilmiştir.
Ek bilgiler: Mantarın ilk Türkiye kaydının yapılmasında emeği geçen, çok değerli hocamız Prof Dr Ertuğrul Sesli’ye ve Ayşegül Topçu Sesli’ye çok teşekkür ederiz.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ












Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Mantarın yazılmasında sayın hocamız Prof Dr Ertuğrul Sesli’nin Dergipark’da yayımlanmış makalesinden yararlanılmıştır. Makalenin tamamı için lütfen linke tıklayınız. https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/298328