Inocybaceae
Yıldızkümbet Mantarı (Inocybe asterospora)
Published
8 ay agoon
By
Onur ŞahinInocybe asterospora – Yıldızkümbet Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Inocybaceae
Cins: Inocybe
Tür: Inocybe asterospora
Inocybe asterospora, Inocybe cinsine mensup, ciddi derecede zehirli bir türdür. Dünyada “Star Fibrecap” ingilizce ismi ile tanınan mantarın Türkiye Mantarları Listesi (Aralık 2020) referans kitabımızdaki Türkçe adı “Yıldızkümbet” mantarıdır.
Türün sinonimleri (yani eşanlamlı isimler) arasında Agaricus asterosporus (1886), Clypeus asterosporus (1889), Astrosporina asterospora (1922), Inocybe asterospora f. minor (1910) ve Inocybe asterospora f. velata (2006) bulunur.
Şapka: Yıldızkümbet mantarı şapkası dışbükey ila konik yani çan şeklindedir. Belirgin bir umbosu vardır. Şapka çapı ortalama 2-6 cm olup, şapka ilk başta pürüzsüz, fibriloz sonra yaşla birlikte pullu, belirgin şekilde kenarlı olabilir. Şapka kestane kahverengisi olup, merkezde kırmızımsı kahverengi yani daha koyudur.
Lameller: Dar bir şekilde sapa bitişik olan lameller, girintili ve aralıklıdır. İlk zamanlar sarımsı, daha sonra grimsi bejden zeytinimsi tarçın rengine olan lameller saçaklı kenarlara sahiptirler.
Gövde-Sap: Sap ortalama 4-8 x 0,25-1 cm boyutlarındadır. Gövde kalınlığı hemen hemen her bölgede eşittir. Sap, silindirik, katı, ipeksi ve soluk sarı renkte olup, tabanda krem renkli, küçük bir so-anı vardır.ve tabanda bir ampul vardır. Sap üzerinde yüzeyi tamamen sarmış noktalı, çizgili bir görünüm hakimdir.
Koku: Ayırt edici özellik olmamakla birlikte, hafif spermatik bir kokusunun olduğu bildirilmiştir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi koyu kahverengidir. Sporlar küreselden genişçe elipsoide kadar olup, ortalama 9-12 &x 8-11µm boyutlardadır.
Habitat: Hem yaprak döken (geniş yapraklı), hem de iğne yapraklı ağaçlarla mikorizal olan tür, karışık ormanların altındaki topraklarda büyür. Türkiye’de resmi kaydı yapılmış bölgeler arasında Batı ve Doğu Karadeniz Bölümleri, Asıl Ege Bölümü ve İç Batı Anadolu Bölümü bulunur.
Mevsim: Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Zehirli bir Inocybe türüdür. Tüketildiği takdirde çok ciddi sinir hasarlarına (Nörotoksik), olası bir felce ve ciddi solunum sorunlarına neden olabilir. Kesinlikle uzak durulması gereken bir mantardır.
Ek bilgiler:
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.