Connect with us

Hymenochaetaceae

Chaga mantarı (Inonotus obliquus)

Published

on

Inonotus obliquusChaga mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Hymenochaetales

Aile: Hymenochaetaceae

Cins: Inonotus

Tür: Inonotus obliquus

Yaygın olarak CHAGA MANTARI (Rusça чага kelimesinin latinceleştirilmesinden gelir) olarak bilinen Inonotus obliquus, Hymenochaetaceae familyasından parazit bir polipor mantarıdır. Türkiye Mantarları Listesinde (Aralık 2020) “Küre Kırçıllı” olarak geçen bu mantarı biz mantarlı yaşam ailesi olarak özüne sadık kalarak “Chaga Mantarı” olarak işleyeceğiz.

Sinonimleri; Boletus obliquus , Polyporus obliquus, Physisporus obliquus, Poria obliqua, Fomes obliquus, Phaeoporus obliquus, Mucronoporus obliqua, Scindalma obliquum, Phellinus obliquus, Xanthochrous obliquus, Fuscoporia obliqua

Genel Özellikleri: İlk olarak, Boletus obliquus adını veren Persoon (1801) tarafından tanımlanmıştır.  Daha sonra, Fries (1830) tarafından Polyporus obliquus olarak yeniden adlandırıldı, ardından Quélet (1888) tarafından Poria obliqua olarak adlandırıldı.  1927’de Bourdot ve Galzin bu mantara Xanthochrous obliquus adını verdiler. Şimdiki adı Inonotus obliquus ise, onu detaylı inceleyen Pilàt (1936, 1942) tarafından verildi. 

Chaga Mantarı -Inonotus obliquus
Chaga Mantarı
Inonotus obliquus

Inonotus obliquus (Birch Conk) çok çirkin bir görsele sahip olup, düzensiz biçimlidir ve yanmış odun kömürünü andıran bir görüntüsü ve eğik gözenekleri vardır. 25-40 cm kararan büyütebilirler. Bu poliporda hakim ve ayırt edici renk siyahtır. Mantarın bir gövdesinden ziyade, büyük miktarlarda melanin varlığından dolayı çoğunlukla siyah olan bir sklerotiyum veya miselyum kütlesi vardır.

Chaga Mantarı -Inonotus obliquus
Chaga Mantarı
Inonotus obliquus

Sclerotium olarak da bilinen ana gövdesi, en fazla 30 cm boyunda ve 30 cm yüksekliğinde olur. Anahat olarak düzensiz,  kabuğun içinden püsküren ve ilk başta 2–5 cm çıkıntı yapan, ancak zamanla içbükey hale gelen bir kitle oluştururlar. Yüzey siyah, sert ve kömür benzeri küpler halinde kırılmış haldedir. Mantarın eti, sert, odunsu ve turuncu-kahverengidir. 

Chaga Mantarı- Inonotus obliquus
Chaga Mantarı
Inonotus obliquus

Koku: Ayırt edici bir kokusunun olduğu bildirilmemiştir.

Spor Baskısı: Hyphal sistem monomitik, hyphae 2,5–5 µm genişliğinde, orta derecede kalın duvarlı, KOH’da kahverengi, pürüzsüzdür. Kelepçe bağlantıları yoktur. Cinsel evrenin mikroskobik özelliklerinin, 8–10 x 5–7.5 µm boyutlarında kısa, fusiform setae ve elipsoid sporları içerdiği bildirilmiştir.          

Habitat: Inonotus obliquus en yaygın olarak huş ağacı türlerinin (Birch) yoğun olduğu Kuzey yarımküre ormanlarında  bulunur. Inonotus obliquus, Hymenochetaceae familyasından bir parazitik Polyporus’dur. Bu mantar, çoğunlukla Betula (huş ağacı) cinsindekilere ve daha az ölçüde Quercus (meşe), Populus (kavak), Alnus (kızılağaç), Fagus (küller) ve Acer (akçaağaç) cinslerinden olan sert ağaç ağaçları enfekte eder.  Chaga sadece Kuzey yarımkürede tanımlanmıştır. Kanada’da, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeyinde, Kazakistan’da, Sibirya’da, Ukrayna’da, Japonya’da, Güney Kore’de, Çin’de ve Avrupa’da (çoğunlukla kuzey ve doğu bölgelerinde) bulabiliriz.   Fransa’daki tanımı daha yenidir, ilki 1953’te Seine-et-Marne’de Xanthochrous obliquus adıyla yapılmıştır;  Normandiya’da da daha yakın zamanda bulunmuş ve tanımlanmıştır. Türkiye de ise Batı Karadeniz Bölgemizde kaydı yapılmıştır.

Mevsim: Yıl boyunca görülmelerine rağmen, asıl büyümeleri Yaz ve Sonbaharda olur.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Chaga’nın herhangi bir mutfak değeri yoktur, ancak sağlık takviyesi olarak hazırlanabilir ve kullanılabilir. Kanser dahil, çeşitli rahatsızlıklara karşı yapılan çeşitli araştırmalar vardır. Ancak, bugüne kadar insanlardaki etkilerine ilişkin hiçbir klinik çalışma yapılmamıştır. Chaga’yı tüketmeden önce dozajı ve olası yan etkilerinin araştırılması önerilmektedir. Chaga tozu ticari olarak mevcuttur ve genellikle çay ve kahve yapmak için kullanılır.

Ek bilgiler: Bazı insanlar ve kaynaklar Chaga’nın tıbbi faydalarının olduğunu söylemektedir. Chaga, Doğu Avrupa’da 12. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Tarihi kayıtlardan Kiev Prensi (Knyaz) Vladimir Monomakh’ın dudak tümörüne yakalandığı ve Chaga mantarı tedavisi sayesinde hastalıktan kurtulduğu bilinmektedir. Sibirya kökenli bir etnik grup olan Khanty halkı da eskiden Ostyaklar olarak adlandırılırdı. Geleneksel tıpta farklı teraputik endikasyonlar için, bir antelmintik olarak, bir antitüberküloz olarak, sindirim bozukluklarını (gastrit, ülserler, vb.) iyileştirmek için, hatta kalp veya karaciğer hastalıklarını önlemek için  Chaga’nın ezilmiş aseksüel formunu çeşitli şekillerde kullanmışlardır. Antiseptik olarak kullanıldığında kayıtlara geçmiştir.

Sibirya’da Rus çiftçiler ve çay alamayacak kadar fakir işçiler tarafından kullanılıyordu. Bu mantarı ezerek çayını yapıp içtiler.

Chaga’nın Sibirya gulaglarında bu şekilde kullanılması Alexandre Soljénitsyne’nin Le Pavillon des cancéreux (Cancer Ward) adlı kitabında belirtilmiştir. Sovyet sağlık yetkilileri, bu popülasyonda kanser vakalarının görülme sıklığında bir azalma fark ettiler ve bu infüzyonun tüketiminin koruyucu olduğunu varsaydılar. 1955’te SSCB Sağlık Bakanlığı, kaynatma olarak kullanılan Inonotus obliquus’un teraputik (iyileştirici) ilgisini kabul etti ve bunu Sovyet Farmakopesine Befunginum adı altında yazdı.

 Inonotus obliquus özleri, Çin, Kore, Japonya, Rusya ve Baltık ülkelerinde lipid metabolizması ve kalp fonksiyonu üzerindeki olumlu etkilerinin yanı sıra antibakteriyel, anti-enflamatuar, antioksidan ve antitümör aktiviteleri için kullanılmıştır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarıma göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Inocybaceae1 gün ago

Çırpıkümbet Mantarı (Inocybe lacera)

Genel3 gün ago

Çatlakyumurta Mantarı (Gyroporus castaneus)

Boletaceae4 gün ago

Oktavyan Mantarı (Octaviania asterosperma)

Cortinariaceae1 hafta ago

Akça Örümcekmantarı (Cortinarius variegatus)

Agaricaceae1 hafta ago

Sarıçalan Mantarı (Agaricus iodosmus)

Bankeraceae1 hafta ago

Turuncuağlayan Mantar (Hydnellum aurantiacum)

Boletaceae2 hafta ago

Bahçeboleti (Hortiboletus bubalinus)

Genel2 hafta ago

GDPR Gizlilik Politikası

Mantar Türleri2 hafta ago

Gevrek Süngermantarı (Suillus spraguei)

Abortiporus3 hafta ago

Karanfilmantarı (Abortiporus biennis)

Mantar Türleri4 hafta ago

Yer yumurtamantarı (Volvariella surrecta)

Mantar Türleri4 hafta ago

Aslan Çıtkırdı Mantarı (Pluteus leoninus)

Asterophora4 hafta ago

Mantareniği (Asterophora parasitica)

Bondarzewia1 ay ago

Yanıktere Mantarı (Bondarzewia mesenterica)

Boletaceae1 ay ago

Tapa Bolet Mantarı (Boletus barrowsii)

Mantar Türleri1 ay ago

Gölgeli Çıtkırdı Mantarı (Pluteus umbrosus)

Inocybaceae1 ay ago

Utangaçmantar (Inocybe godeyi)

Agaricaceae1 ay ago

Pullu Kızıl Mantarı (Agaricus impudicus)

Amanita1 ay ago

Keseli Peri Mantarı (Amanita alseides)

Lactarius2 ay ago

Kanayan Kanlıca (Lactarius rubrilacteus)

Inocybaceae2 ay ago

Terskümbet Mantarı (Inocybe mixtilis)

Boletaceae2 ay ago

Elma Şekeri Boleti (Exsudoporus frostii)

Mantar Türleri2 ay ago

Orakkarakız Mantarı (Tricholoma focale)

Mantar Türleri2 ay ago

Esmer Bolet (Porphyrellus porphyrosporus)

Mantar Türleri2 ay ago

Beyaz Trappe Trüfü (Tuber oligospermum)

Agaricaceae2 ay ago

Saklı Etlice Mantarı (Leucoagaricus nympharum)

Mantar Türleri2 ay ago

Sapısulu Mantarı (Roridomyces roridus)

Boletaceae2 ay ago

Sarıkızıl Bolet (Neoboletus flavosanguineus)

Cantharellaceae2 ay ago

Düzsarıkız Mantarı (Cantharellus lateritius)

Amanita2 ay ago

Sarkıkkese Mantarı (Amanita decipiens)

Agaricaceae2 ay ago

Kısaşalvarlı Mantar (Leucocoprinus cepistipes)

Agaricaceae2 ay ago

Belkızılı Mantarı (Agaricus bernardii)

Amanita2 ay ago

Gizlikese Mantarı(Amanita abscondita)

Amanita2 ay ago

Yamalıgelin Mantarı (Amanita nivalis)

Boletaceae2 ay ago

Pestifal Mantarı (Tylopilus felleus)

Mantar Türleri2 ay ago

Kızıl Domalan Mantarı (Terfezia claveryi)

Basında Mantar2 ay ago

Mantar nasıl saklanmalı?

Bolbitiaceae2 ay ago

Kor Tersçanı Mantarı (Panaeolus cinctulus)

Caloscypha3 ay ago

Portakalçanak Mantarı (Caloscypha fulgens)

Mantar Türleri3 ay ago

Anadolu Karasüngeri (Melanogaster anatolicus)

Amanita3 ay ago

Dikenlikese Mantarı (Amanita echinocephala)

Basında Mantar3 ay ago

Kanlıca ve Sahte Kanlıca Mantarı

Basında Mantar3 ay ago

Yeni bir mantar daha keşfedildi (Melanogaster anatolicus – Anadolu Karasüngeri)

Basında Mantar3 ay ago

Yeni Bir Amanita türü keşfedildi