Press ESC to close

Gevrek Mantar (Lactarius acerrimus)

Lactarius acerrimus

Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Russulales

Aile: Russulaceae

Cins: Lactarius

Tür: Lactarius acerrimus

Lactarius acerrimus, dünyada “Two spored milkcap” yaygın ismi ile bilinen bu Lactarius türü Türkiye’de “Gevrek Mantar” olarak isimlendirilmiş olup, bu isim Türkiye Mantarları Listesi kitabından alınmıştır.

Sinonim (Eşanlamlı) isimleri, Lactarius insulsus, Lactifluus acerrimus’tur.

İlk olarak 1983 yılında Max Britzelmayr tarafından tanımlanmıştır.

Şapka: Gevrek Mantarın şapkası 5 ila 15 cm çapındadır. Olgun örneklerde huni görünümlü olabilir. Şapka pürüzsüz, ıslakken yapışkan, hardal sarısıdır ve kenarları lobludur.

Lactarius acerrimus
Lactarius acerrimus

Lameller: Lamelleri gençken krem ​​rengindedir, olgunlaştıkça koyu sarı bir renk alır. Kenarı pürüzsüz, dalgalı ve düzensizdir. Lameller aralıklı ve çatallıdır. Sütü beyaz ve oldukça acıdır.

Lactarius acerrimus
Lactarius acerrimus

Gövde-Sap: Sap kısa ve kalındır, 2 ila 5 cm uzunluğunda ve 0,8 ila 2 cm kalınlığındadır.

Lactarius acerrimus
Lactarius acerrimus

Koku: Hafif kokuludur (bazı kaynaklara göre ayva reçeli kokusu vardır), tadı ise acıdır (Latince “acerrimus” = çok buruk, çok acı manasındadır).

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi krem ve guruplar halinde iken hardal rengindedir. Basidia 2-sporludur ve sporlar çok büyüktür (10-14 X 8-12μm).

Habitat: Avrupa kıtasına özgü bir mantar olmasına rağmen, Kuzey Amerika, Fas ve Türkiye’den de bildirilmiştir. Gevrek Mantar, meşe ve kestane gibi geniş yapraklı ağaçlarla ilişkilendirilen, kalkerli toprakları tercih eden oldukça yaygın bir mantardır.

Mevsim: Yaz sonu Sonbahar başlarında nadir rastlanılan bir mantardır.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilmeyen bir Lactarius türüdür. Tadının çok acı olduğu bildirilmiştir.

Ek bilgiler: Benzer türler şunlardır:

Lactarius evosmus: Pembemsi yansımaları olmayan, sık lamelleri ile ayırt edilen, Kavak ve Söğüt ağçları ile ilişkilendirilmiş ve daha küçük sporları olan bir türdür.

Lactarius zonarius: Belirgin şekilde zonlu şapkası olan, oldukça sık ve düzenli lamelli ve daha küçük sporlar ihtiva eden bir Lactarius türüdür.

Lactarius illyricus:  Kayın ağaçları altında bulunan ve daha küçük sporlar içeren, zonlu olmayan şapkası ile ayırt edilebilen bir türdür.

Lactarius bresadolanus: Özel alpin habitatı ile ve özellikle Ladin ağaçları ile mikorizal olmasıyla tanınır.

Lactarius mediterraneensis: Daha canlı renkleri olan, şapkanın kenarında belirgin skrobiklerin varlığı, Çınar ağacı (Leccio) ile olan ilişkili, beyaz sütlü ama sütü sarıya dönüşen bir türdür.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir