Press ESC to close

Solukbenizli Kanlıca (Lactarius quieticolor)

Lactarius quieticolorSolukbenizli Kanlıca


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar- Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes 

Takım: Russulales

Aile: Russulaceae

Cins: Lactarius

Tür: Lactarius quieticolor

Russulaceae familyasından (ailesinden) olan, Lactarius quieticolor, Lactarius deliciosus, Lactarius salmonicolor ve Lactarius deterrimus mantarlarının hepsine Türkiye’de genel olarak verilen isim KANLICA’dır. Bu güzel mantar, Türkiye’nin milli mantarıdır. Yöresel halk tarafından en çok sevilen ve toplanan türlerden biridir. Kanlıca, Kırmızı mantar, melki, kızıl mantar, çıntar gibi isimler ile anılır. Yurt dışında ise Saffron Milkcap olarak bilinir. Lactarius quieticolor Latince ismi ile bilinen Solukbenizli Kanlıca, Russulales takımındaki Lactarius cinsinin büyük şapkalı bir üyesidir. 1958 yılında Fransız mikolog Henri Romagnesi tarafından ilk kez bilimsel olarak tanımlanmıştır.

Şapka: Lactarius quieticolor şapkası, 420 cm çapındadır. Rengi, yeşilimsi gri tonlarındadır. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha da çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner, diğer kanlıca türlerine göre şapkanın yeşilimsi gri tonlarda olması ayırt edici özelliğidir.

Lactarius quieticolor
Lactarius quieticolor

Lameller: Lactarius quieticolor – Solukbenizli Kanlıca’nın lamelleri, düzenli ve sık olup, soluk turuncu renktedir. Kesildiğinde veya berelendiği zaman, koyu kırmızı tonda süt çıkar ve bu süt zamanla koyu yeşilimsi hale dönüşür. Şapka üzerinde olduğu gibi, nem dengesine ve yaşam süresine bağlı olarak yeşil küf tonları lameller üzerinde de görülebilir.

Lactarius quieticolor
Lactarius quieticolor

Gövde-Sap: Sapın dış kısmı yeşilimsi gri tonlardadır. Sap üzerinde daha koyu renkli benekler bulundurabilir. Sapın iç kısmı genç örneklerde, dolgulu yapıda olup, olgunlaştıkça boru benzeri boşluklar oluşturur.

Lactarius quieticolor
Lactarius quieticolor

Koku: Kanlıca mantarının kendine has aromatik, hoş bir kokusu vardır. Tadı keskin ve lezzetlidir.

Spor Baskısı:  Spor izi soluk turuncu tonda olup, sporlar 7-9 X 6-7µm boyutlarındadır.                    

Habitat: Lactarius quieticolor, iğne yapraklı ağaçlarla mikrozal ilişkisi vardır. Özellikle çam ağacı ve diğer iğne yapraklı türler ile sembiyoz yaşar, genel olarak nemli ormanlarda yetişir.

Mevsim: Yağışların başlamasıyla beraber, sonbahar aylarında ortaya çıkmaya başlarlar. Guruplar, ocaklar halinde ve tek tek görülebilirler. Kış ayının başlamasıyla sezonu biter. Nadir de olsa yağışlı ilkbahar günlerinden sonrada rastlanabilir.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Kanlıca, Melki, Çıntar, Türkiyede halk tarafından en çok bilinen ve tüketilen mantar türüdür. Mutfak değeri yüksek olup, genellikle sote, terayağında ve ızgara şeklinde tüketilir.

Ek bilgiler: Lactarius quieticolor – Kanlıca, yüksek miktarda amino asit ve protein barındıran kanlıca mantarı, besin değeri en yüksek mantar türüdür. Başta ızgara olmak üzere sote, kavurma, börek, turşu ve ekmek yapımında kullanılır.

İşte kanlıca mantarının faydaları;

-Yüksek miktarda amino asit içerir. Aminoasitler, vücudun protein dengesi için büyük önem taşır ve protein açısından önemli bir besin kaynağıdır.
-Kanlıca mantarı, vücudumuz için yararlı olan kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller içerir.
-B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Bu durumda bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur.
-Tansiyonu dengeler ve düşmesini engeller.
-Şeker hastalığı tedavisinde kullanılır.

Mantarların faydaları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


Kanlıca mantarını tüketirken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kanlıca mantarı kızartma yapıldığınızda içerdiği besin değeri düşmektedir. Fakat, sote veya diğer besinlerle beraber piştiğinde besin içeriği açısından daha zengin bir besine dönüşür. Çam ağaçlarının dibinde yetişen kanlıca mantarı koyu kırmızı renktedir. Meşe ağaçlarının dibinde yetişenleri ise açık turuncu renktedir ve toplanma mevsimi genel olarak Eylül-Ekim ayları arasındadır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir