
Macrocystidia cucumis – Hıyarkokar Mantarı – Cucumber Cap
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Marasmiaceae
Cins: Macrocystidia
Tür: Macrocystidia cucumis
Macrocystidia cucumis, Macrocystidia cinsinin yaygın bulunan ama tüketilmeyen bir mantarıdır ve genellikle iğne yapraklı ağaçların altındaki nemli topraklarda bulunurlar.
Şapka: Hıyarkokar mantarının ilk başta kalın veya kadifemsi ve konik olan şapkası, yaşla birlikte, daha parlak ve çan şeklinde olur.Nadiren tamamen düz olacak şekilde genişleyen, ancak daha sıklıkla küçük bir umbo ile kalır. Şapka çapı 1 ila 6 cm olup kırmızı-kahverengi veya kenar alanı daha soluk sarı-kahverengidir. Nemli olmayan eski şapkalar kuru havalarda soluk bir parlaklık kazanır.

Lameller: İlk başta krem, yaşla birlikte soluk pembemsi-bej olan M.cucumis lamelleri, geniş, kalabalık ve serbest (Saptan bağımsız), ya da hemen hemen öyledir.

Gövde-Sap: 3 ila 8 mm çapında olan sap, genellikle hafifçe düzleştirilmiş, tepede krem veya bej, tabanda daha koyudur (koyu kahverengiye yakın)ç Sap, kadifemsi yüzeye sahiptir.

Koku: Adı üstünde Hıyar gibi kokması ile karakterizedir. Bazı kaynaklarda Hıyar veya balık gibi koktuğu da yazar.
Spor Baskısı: Spor rengi değişkenlik gösterse de soluk pembemsi kahverengidir diyebiliriz. Sporlar Elipsoidal, ince kenarlı ve pürüzsüz olup, 7,5-10 x 3,5-5µm boyutlarındadır.
Habitat: Türkiye’de de kaydı olan türe, Doğu Karadeniz Bölümü, Asıl Ege Bölümü, Orta Kızılırmak Bölümü, Akdeniz Bölümü ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinde rastlamak mümkündür. Saprofit yani çürükçül bir tür olan Hıyarkokar Mantarı, genellikle ağaç yongası, malç gibi odunsu kalıntılar açısından zengin, bozulmuş toprakta küçük gruplar halinde bulunurlar. Banu’nun haricinde en çok, geniş yapraklı ağaçların, özellikle kayın ağaçlarının altında, ama aynı zamanda koruluklarda ve çok nadiren kozalaklı ağaçların altında görülürler.
Mevsim: Yaz – Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yaygın bilinen ismine (Hıyarkokar Mantarı – Cucumber Cap) rağmen yenmez ve bazı kaynaklar biraz zehirli olabileceğini belirtmektedir. “Hıyar yenir, bu mantarda Hıyar gibi kokuyor o zaman bu mantar da yenir” algısına, hatasına ASLA düşülmemelidir. Bu mantarı yemek için kesinlikle toplanmayınız.
Ek bilgiler: Benzer türler vardır; Bunlar, Pluteus cervinus ve Flammulina velutipes olarak sıralanabilir; Pluteus cervinus daha yapışkandır ve çürümüş ağaçta yetişir, lamelleri Hıyarkokar mantarından çok daha soluktur ve şapka genellikle düzleşirken M. cuccumis’in şapkaları çok daha uzun süre çan şeklinde kalma eğilimindedir. Flammulina velutipes- Velvet Shank yani Kış Mantarı, ağaçlarda görülen kış mevsiminde büyüyen bir türdür, aynı zamanda koyu ve kadifemsi bir gövdeye sahiptir ancak şapkası turuncudur ve salatalık kokmaz; spor baskısı ise beyazdır.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ















Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.