Press ESC to close

Kızıl Kokarboynuz Mantarı (Mutinus ravenelii)

Mutinus ravenelii – Kızıl Kokarboynuz Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Phallales

Aile: Phallaceae

Cins: Mutinus

Tür: Mutinus ravenelii

Mutinus ravenelii, Ravenel’s red stinkhorn (Ravenel’in kokuşmuş kırmızı boynuzu), Mutinus caninus ile sıkça karıştırılan, Phallaceae ailesinden bir mantar türüdür.

19. yüzyılın ortasında İngiliz mikolog Miles Berkeley bu türün M. caninus’tan kısa boyu ve delikli tepesi ile farklı olduğunu görüp, yeni bir tür olarak tanımlanması gerektiğine karar verdi. Her iki türde de delikli tepe olduğu için bu konuda yanılsa da, farklı renk ve yoğun doku Kızıl kokarboynuz mantarını diğerlerinden ayırmaktadır.

Mutinus bir Roma tanrısıydı ve “penis” anlamını taşıyor. Ravenelii sıfatı ise, türün Güney Carolina’lı bir mantar bilimci ve botanikçi olan Henry William Ravenel’in onuruna atıftır.

Olgunlaşmamış Gövde: 1.5 ila 2 cm boyunda ve 1 ila 1.5 cm çapında beyazımsı veya sarımsı, yüzeyi pürüzsüz yumurta şeklindedir. Kesit alındığında jelatinimsi bir madde ile kaplı olduğu gözlemlenir ve pis koku yayar.

Mutinus ravenelii

Gövde-Sap: 4 ila 8 cm boyunda, en geniş noktasında 1 ila 1.5 cm çapında, silindirik, genelde birden yuvarlatılmış fakat aynı zamanda konik tepe noktası ile süngerimsi, çukurludur. Genç dönemde pembeden kırmızıya (tabanda daha açık) gözlemlenen renk, olgunlaştıkça soluk pembeye, hatta beyazımsıya doğru açılır. Son evrede tepe noktası delinir. Konik uçta 3-5 cm uzunluğunda, aniden işaretlenmiş, hafifçe şişmiş bir bölge, sümüksü, zeytin-kahverengi kokulu bir spor kütlesi ile kaplıdır. Tabanda çorap benzeri volva bulunur. Sinekler kokuşmuş sümüksü kütleye çekilir ve sporları dağıtmaya yarar.

Koku: Kızıl Kokarboynuz Mantarı kötü kokusu ile bilinir.

Spor Baskısı: 3–5 x 1,5–2 µm; silindirik veya yarı silindirik, düz, genellikle iki küçük kutupsal damlacıkla gözlemlenir.            

Habitat: Özellikle bahçelerde, ekili alanlarda veya ormanlarda tek başına veya toplu halde yetişir.

Mevsim: Yaz ve Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilirliği hakkında kesin bilgi yoktur. Mantarlı yaşam ailesi olarak önermiyoruz. Yumurta halindeyken bazı ülkelerde tüketilse de yetişkin evrede tüketilmemektedir. Kötü kokusu sizi uzaklaştıracaktır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.