Press ESC to close

Engin Tanrıverdi Mantarı (Neolentinus cyathiformis)

Neolentinus cyathiformis


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Polyporaceae

Cins: Neolentinus

Tür: Neolentinus cyathiformis

Neolentinus cyathiformis, Avrupa’da “red headed“ olarak bilinen bir polyopor mantardır. Yaprak döken ağaçlarda ve nadiren kozalaklı ağaçlarda, büyük kızıl renkli şapkası ve uzun düzensiz oluşan lamelleri ince ve tipik olarak tırtıklı şekildedir. Avrupa da nesli tükenmekte olduğu için kırmızı listede yer almaktadır. Neolentinus cyathiformis sinonimleri arasında Neolentinus schaefferi de vardır. Biz bu ağaç mantarını mantarlı yaşam ailesi olarak Türkiye Mantarları listesi kitabındaki ismi olan “Engin Tanrıverdi” Mantarı olarak tanımlayacağız.

Şapka: 10-15 cm çapındaki şapkası, dışbükey daha sonra düz ve yaşlı evrelerde çökük olur. Şapkası kadifemsi ve üzeri pullu açık kahverengi ila kırmızımsı kahverengi renge kadar değişkenlik gösterir.

Neolentinus cyathiformis
Neolentinus cyathiformis

Lameller: Birbirini tekrarlayan, dar, sık ve düzensizdir. Lameller sapa kadar uzanır, tırtıklı şekildedir. Oldukça sert yapıdadır.

Neolentinus cyathiformis
Neolentinus cyathiformis

Gövde-Sap: 8 cm uzunluğa ulaşan sap, 2,5 cm çapında gençken düz, yaşla birlikte yanal konumdadır. Çok az pullu, koyu sarı ve tabanda kırmızımsı renktedir. Yaşlandıkça oldukça sert ve kösele gibi olur ve bıçakla kesmek dahi zordur.

Neolentinus cyathiformis
N. cyathiformis

Koku: Keskin ağaç kousu vardır.

Spor Baskısı: Beyaz.

Habitat: Oldukça iri yapılı olan bu mantar, genellikle merkezinde kolonileştirmediği kütükleri ve ölü ağaçlarda, dere kenarlarında sık sık bataklık ormanlarda kavakların, söğüt ağaçlarının ve nadiren kozalaklı ağaçların üzerinde görülür.

Mevsim: Yaz ve Sonbahar aylarının bir mantarıdır.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Engin Tanrıverdi Mantarı (N.cyathiformis) yenilebilirlik ve toksisitesi hakkında çok fazla bilgi yoktur. Ama kösele gibi sert yapısından dolayı yenilmez olarak kabul edilir.

Ek bilgiler: Engin Tanrıverdi Mantarı (N.cyathiformis) bazen ağaç üzerinde yetişen Tapinella atrotomentosa ile karıştırılır.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir