Phyllotopsis nidulans – Kütükdili Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Phyllotopsidaceae
Cins: Phyllotopsis
Tür: Phyllotopsis nidulans
Phyllotopsis nidulans, yaygın olarak Mock Oyster – Sahte istiridye veya Orange oyster – Turuncu istiridye olarak bilinen Phyllotopsis nidulans, Phyllotopsidaceae familyasının Phyllotopsis cinsine mensup bir mantar türüdür.
İngilizce “Mock Oyster” olarak da bilinen Sahte (turuncu) istiridye mantarı bilimsel olarak ilk kez 1798’de Christian Hendrik Persoon tarafından Agaricus nidulans olarak tanımlanmıştır.
Şapka: Kütükdili Mantarı şapkası olgunlukta 2–7 cm boyutlarda olup, ana hatları az çok yelpaze şeklinde veya yarım daire şeklindedir. Şapka yüzeyi kuru, en azından gençken belirgin şekilde tüylüdür. Başlangıçta şapka yüzeyinde beyazımsı bir tozlanma göze çarpar. Bu beyazımsı görünüm, daha sonra parlak turuncu, sarımsı turuncu veya turuncumsu sarıya dönüşür. Kenar boşluğu gençken kıvrılmış ve bazen dokunulduğunda kahverengimsi morarmış görünür.
Lameller: P.nidulans lamelleri ince, kısa ve sıktır. Renk parlak ila soluk turuncudur.
Gövde-Sap: Sap yok denecek kadar kısa, çok az gelişmiş ve yanaldır. Nadiren, şapkanın altındaki alt tabaka üzerinde lameller gelişir ve neredeyse resupinat gibi görünür.
Mantarın eti, soluk turuncu ve yumuşaktır. Berelendiğinde veya dilimlendiğinde renk değişmez.
Koku: Mantarın çürük lahana veya bozulmuş yumurta benzeri kükürtlü bir kokusu vardır.
Spor Baskısı: Spor baskısı pembedir. Mantarın pürüzsüz, sosis şekilli veya silindirik olan sporları 4.5–6 x 1.5–2.5 µm boyutlarındadır.
Habitat: Sert ve kozalaklı ağaçların ölü odunlarında saprofit yani çürükçül olarak beslenen bu tür, genellikle yakın zamanda ölmüş olanlar ağaçlarda bulunur. Mantar beyaz, lifli bir çürümeye neden olur. Kütükdili Mantarları tek başına veya üst üste binen kümeler halinde büyürler.
Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgelerinde yaygın olarak bulunur. Türkiye’de resmi kaydı olan bölgeler arasında; Batı Karadeniz Bölümü, Asıl Ege Bölümü, Yukarı Kızılırmak ve Konya Bölümleri ile Adana Bölümü bulunur.
Mevsim: Kütükdili Mantarı genellikle ilkbahar ve sonbaharda, ılıman iklimlerde kışın dahi görülürler.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Her ne kadar zehirli bir tür olmasada, hoş olmayan kokusu mantar toplayanları bu mantarı yemekten caydırır.
Ek bilgiler: Benzer türler vardır; Phyllotopsis subnidulans, görünüş olarak P. nidulans’a benzer. Eski türler, daha derin turuncu bir renk, daha geniş lameller arası mesafeye sahip, daha ince lameller ve sosis şeklinde kıvrımlı sporlar ile ayırt edilebilir. Diğer benzer türler arasında Lentinellus ursinusus, Crepidotus mollis, Panus rudis, Panus conchatus ve Pleurotus ostreatus bulunur.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.