Press ESC to close

Saplıdamak mantarı (Plicaturopsis crispa)

Plicaturopsis crispa – Saplıdamak


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Amylocorticiales

Aile: Amylocorticiaceae

Cins: Plicaturopsis

Tür: Plicaturopsis crispa

Plicaturopsis crispa, dünyada The Crimped Gill mushroom olarak bilinen bu tür, Türkiye’de de resmî kaydı olan bir mantar olup, Türkiye Mantarları Listesi adlı kitapta Saplıdamak mantarı olarak kaydedilmiştir. Bazı kaynaklarda Plicatura crispa olarak da geçer.

Bu mantar ilk kez 1769 yılında Retzius tarafından Tremella orbicularis olarak tanımlanmıştır. 1964 yılında İngiliz mikolog Derek Reid tarafından yeniden sınıflandırılmıştır, Plicaturopsis cinsi ve Plicaturopsis crispa türü Amylocorticiaceae familyasından kayıtlara girmiştir.

Sinonim isimleri arasında Tremella orbicularis, Cantharellus crispus, Merulius fagineus, Merulius crispus, Merulius aeruginosus, Merulius undulatus, Merulius applicatus, Trogia crispa, Cantharellus applicatus, Dictyolus applicatus, Plicatura faginea, Trogia faginea, Lentinus undulatellus, Leptotus applicatus, Plicatura crispa, Scytinotus crispus, Craterellus sinuosus f. crispus bulunur.

Şapka: Mantara üsten bakıldığında sarımsı ila kırmızı-kahverengi (olgunlukta beyaz ) renkli, başlangıçta beyazımsı ince tüylerle kaplı, sanki deriye benzer bir kabuk görünümlü, soluk kenar boşluğu ile genellikle lobludur. Kenarları içe doğru yuvarlatılmış, 1-2 cm uzunluğunda bir mantardır.

Plicaturopsis crispa
Plicaturopsis crispa

Lameller: Bu nadir rastlanılan Saplıdamak mantarının, gerçek lamellerden çok, lamel benzeri yapıları vardır. Bunlar çok seyrek, düzensiz, ikiye bölünmüş (çatallı) ve kıvrımlı-buruşuk görünümlüdürler. Rengi beyazımsı ile beyaz-gridir. Yani beyazdan griye değişebilir.

Plicaturopsis crispa
Plicaturopsis crispa

Gövde-Sap: Badiocarp sapsızdır, mantar ağaca direk tutunur.

Plicaturopsis crispa
Plicaturopsis crispa

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Silindirik kemerli sporları vardır.         

Habitat: P.crispa çok büyük gruplar halinde, düşmüş, yaprak döken dallarda yetişir. Sert ağaçlar üzerinde ve yıkılmış ağaçlar ve dallar üzerinde kümeler oluştururlar. Öylesi bazen tüm ağacı sarıp sarmalarlar. Kayın, fındık, kızılağaç veya huş ağacının nemli ormanlarında ölü odun kabukları üzerinde çürükçül yaşarlar. Şimdilik, Türkiye’de sadece Güney Marmara Bölümünde resmî kaydı olan bir türdür.

Mevsim: Bu mantarı Mayıs ayından Kasım ayına kadar görmek mümkündür. Bir Yaz-Sonbahar Mantarı olan P.crispa Bazen Kış aylarında da görülebilirler.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Mantarın eti (dokusu) genç örneklerde yumuşak ve daha sonra ise kösele gibi serttir. Bu sebeple mutfak değeri olan bir ağaç mantarı değildirler.

Ek bilgiler: Kendine özgü yapısı, onu saprofit ağaç mantarları arasında benzersiz kılar.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Güzel fotoları ile bu makalemizde bizlere destek olan Adnan Mat kardeşimize ve Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir