
Pluteus granularis – Taneli Çıtkırdı Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Pluteaceae
Cins:Pluteus
Tür: Pluteus granularis
Pluteus granularis, Pluteceae familyasına mensup, orta büyükte lamelli bir mantardır. Türkiye’de de resmi kaydı bulunan mantara verilmiş olan Türkçe isim “Taneli Çıtkırdı” Mantarıdır ( Kaynak: Türkiye Mantarları Listesim-Aralık 2020).
Şapka: 3-6 cm çapındaki şapkası ilk başta dışbükey, geniş dışbükey veya neredeyse düz hale gelir. Şapka yüzeyi, soluk altın kahverengi bir yüzey üzerinde koyu kahverengi granüllerle yoğun bir şekilde kaplıdır. Bazen merkez üzerinde buruşuk, damarlı veya neredeyse retiküle olur, genellikle biraz daha pürüzsüz ve daha az granüle hale gelir. Şapka yüzeyi kurudur.

Lameller: Saptan bağımsız yani serbest olan lamelleri ilk başta beyazımsıdır, daha sonra olgunlaşma ile pembemsi bir görünüm kazanır.

Gövde-Sap: 4-7 cm uzunluğunda; 2-5 mm kalınlığında olan sap, hafif şişkin bir tabanın üzerinde aşağı yukarı eşittir. Bazal miselyum beyazdır.
Beyaz; yumuşak; dilimlendiğinde değişmeyen bir dokusu vardır.

Koku: Hafif turp kokusu vardır.
Spor Baskısı: Pembe renki bir spor izi vardır. Sporlar 5-6,5 x 4,5-5 µm boyutlarında, geniş elipsoid ve pürüzsüzdür. KOH’da hiyalin ve; inamiloiddir..
Habitat: Saprofit yani çürükcül bir mantardır. Kozalaklı veya sert ağaçların çürüyen odunlarında, tek başına veya dağınık küçük gruplar halinde bulunurlar.
Türkiye’de Doğu Karadeniz bölgesinde resmi kaydı vardır.
Mevsim: Yaz – Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Her ne kadar Pluteus cinsi içinde yenilebilir birçok mantar türü bulunsa da, Pluteus granularis – Taneli Çıtkırdı Mantarının yenilebilirliği hakkında, bilimsel kayıtlarda net bir bilgiye rastlanmamıştır. Yenilebilirliği bilinmiyor diyebiliriz.
Ek bilgiler: Taze olduğunda koyu kahverengi granüllerle kaplanması bu Pluteus türü için önemli bir ayırt edici özelliktir. bu da tanınmasını oldukça kolaylaştırır. Bununla birlikte, daha yaşlı ve olgun örnekler, başarılı tanımlama için genellikle mikroskobik analiz gerektirir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ







Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.