
Psilocybe cubensis (Sihirli Mantar / Magic Mushroom)
Taksonomi- Bilimsel sınıflandırma
Alem: Mantarlar-Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agariccomycetes
Takım: Agaricales
Aile: Strophariaceae
Cins: Psilocybe
Tür: Psilocybe cubensis
Psilocybe cubensis – Sihirli Mantar ( Magic Mushroom), içerisinde psilosibin ve psilosin olan halusinatif, zehirli bir mantar türüdür. Maya’lar tarafından ruhani ayinlerde kullanıldığı rivayet edilmiştir. Bu tür, ilk olarak 1904 yılında F.S. Earle tarafından Küba’da tanımlanıp isimlendirilmiştir. Bu sebeple cubensis adı verilmiştir. Konsantrasyon bozukluğu, kalp atışlarının hızlanması, algı bozukluğu, görsel ve işitsel halüsinasyonlar gibi etkileri aslında zehirlenmenin göstergeleridir. Yanlışlıkla veya bilerek tüketilecek miktarın artırılmalısı halinde daha tehlikeli, durumlara yol açabilirler.
Anormal bilinç durumları meydana getiren, psilocyn ve psilocybin maddelerini içeren mantarlara halüsinojen veya sihirli mantarlar adı verilmiştir. Halüsinojen mantar cinslerinin en önemlilerinden olan Psilocybe cinsine ait türler birçok eski medeniyette, örneğin; Aristo zamanında Yunanistan’da ve daha sonraları diğer Avrupa ülkelerinde çeşitli amaçlar için kullanılmıştır. Tarihi kaynaklar, Aztek ve Maya medeniyetlerinde yaşayan etnomikologların halüsinojen mantarların gücüne inandıklarını, onları kullanarak farklı bir bilinç düzeyine geçtiklerini, tanrılar ve diğer ruhlarla iletişim kurduklarını anlatmaktadır.
Bu mantarların en büyük tehlikesi Galerina autumnalis gibi bazı ölümcül mantar türlerine çok benzemeleri ve aynı habitatı paylaşmalarıdır. Son zamanlarda Psilocybin gibi maddelerin tıpta kullanımlarının ne şekilde olabileceği yönünde yapılmış araştırma projeleri de bir yandan devam etmektedir. Pek çok ülkede psilosibin (Psilocybin) içeren mantara (psikoaktif maddeler içeren) sahip olmak yasadışıdır, suçtur. Ülkemizde topyekün uyuşturucu maddeleri bulundurmak üretmek ve dağıtmak yasak ve büyük cezaları olduğundan, Psilocybe türlerini üretmek ve bulundurmak yasaktır. Ancak bazı ülkelerde dozajları ayarlanmış şekilde satılmasına ve tüketilmesine izin verilmektedir. Tüketilmesini Mantarlı Yaşam ailesi olarak kesinlikle tavsiye etmediğimiz bu türü, başka türler ile karıştırmamak için ayrıntılı olarak tanımaya devam edelim;
Şapka: 1-3 cm genişliğinde başlangıçta konik, erginleştikçe dışbukey olarak açılan şapkanın merkezinde hafif umbo üzerinde sarı-kahve tonları, lamellere inildikçe beyaz, kremsi yapıdadır. Şapka üzerinde ve şapka etinde bazı bölgelerde morarma lekeleri mevcuttur.

Lameller : Düz aralıklı sıralı lamellere sahiptir. Aralıklar düzgün sıklıkta, lamel rengi başlangıçta soluk kahve tonlarındayken yaşla beraber siyahlaşır. Lamellerin şapka ile birleşme bölgesinde ise tüm lamelleri çevreleyen beyaz şerit bulunur.

Gövde – Sap : 4-15 cm uzunluğuna, 0.5-2 cm kalınlığına ulaşabilir. Sap rengi beyaz olup, eti kremsi, sarımsı tonlardadır. Yaş ile beraber sap içinde boşluklar oluşur. Sap üzerinde yapışık siyah halka bulunur.

Koku: Un kokusu vardır.
Spor Baskısı: Spor rengi Koyu mordur.
Habitat: Coğrafi olarak, Psilocybe cubensis’e neredeyse dünyanın büyük bölümünde rastlanmaktadır. Ancak en çeşitli olduğu coğrafya Güney Amerika kıtasıdır. Özellikle Brezilya ve Şili de yaygın bulunmaktadır. Psilocybe türleri çeşitli habitatlarda bulunabilir. Ancak, bu türlere daha çok ılıman bölgelerde ağaç yongaları ile örtülmüş ve sararmamış, yeşillik yosun ve çayırlık alanlarda, daha fazla rastlanır. Ortam neminin genellikle %85’in üzerinde olduğu yerlerde ve ot yiyen memelilerin olduğu gezinme bölgelerinde sıkça bulunabilir. Psilocybe cubensis bu hayvanların dışkılarında yaygın olarak bulunabilir .
Mevsim: Tropikal iklimlerde her mevsim rastlanabilirken, Avrupa’da sonbahar mevsiminde görülür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Psilocybe cubensis aslen zehirli mantarlar kategorisindedir. Tüketildikten sonra yaşanılan psychedelic etki aslen bir zehirlenmedir. Tüketilmelerinin ardından 30 dakika sonra, ilk etkilerini göstermeye başlarlar ve dört saat kadar sürebilen, zehirlenme kaynaklı bir takım etkiler gösterirler. Bu etkileri sıralayacak olursak;
Konsantrasyon bozukluğu,
Kalp atışlarının hızlanması,
Algı bozukluğu ve Görsel ve işitsel halüsinasyonlar görülmektedir.
Psilocybe türlerinin bazılarında kayda değer olmayan miktarda, bazı türlerde ise etkili derecede yüksek miktarda halüsinojen madde bulunur. Bu türler Magic Mushrooms – Sihirli Mantarlar olarak adlandırılır. Bu türlerin başında Psilocybe cubensis gelir. Dünya genelinde Sihirli Mantarlar olarak adlandırılan Psilocybe sp. mantarların içeriğinde;
Psilocybin (4-Phosphoryloxy-N,N-dimethyltryptamine) – Psilocin (4-hydroxy-N,N-dimethyltryptamine)- Baeocystin (4-Phosphoryloxy-N-methyltryptamine) – Norbaeocystin (4-Phosphoryloxytryptamine) etken maddeleri bulunmaktadır. Yanlışlıkla veya bilerek tüketilecek miktarın artırılmalısı halinde daha tehlikeli, durumlara yol açabilirler.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur!
Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ








Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Comments (9)
Fungi Mungissays:
25/05/2022 at 11:10Merhaba tanımlama konusunda yardımcı olabilecek bir profesyonele ihtiyacım var. Yardım edebilir misiniz?
İsmail Dönmezsays:
25/05/2022 at 20:23Selam kardeş,
Kafa yapan sihirli mantarlar konusunda kanuni sıkıntılar olduğundan o mantarlar hakkında pek yardımcı olamıyoruz. Fakat diğer tüm Mantarları Mantarlı Yaşam Facebook ve diğer mantara tanımlama Facebook gruplarından tanıtabilirsiniz. Saygılar
Bartu kulkansays:
31/05/2022 at 23:52Peki bu mantarlar Türkiye’de yetişiyor mu? Yetişiyor ise hangi türleri yetişiyor. İrlanda’da liberty cap (Psilocybe semilanceata) diye bir tür keşfetmiştim gidip doğada buantar türlerini izlemek hoşuma gidiyor. Ülkemizde bulunan türü söylerseniz gidip izlemek isterim. Tüketmeye cesaretim yok mantar çok sıkıntı yemeklik mantarda bile korktum toplayamadim.
İsmail Dönmezsays:
01/06/2022 at 21:37Değerli okurumuz Bartu Kulkan, dediğiniz ismi (Psilocybe) sitemizin arama çubuğuna yazarsanız. Ülkemizde yetişen bu mantar türlerini ayrıntılı öğrenebilirsiniz. Saygılarımla
İsmail Dönmezsays:
17/09/2022 at 14:02Mantar tanımlama konusunda sizlere Facebook mantar grubumuz Mantarlı Yaşam -Mantar Avcıları Grubunda yardımcı olabiliriz. Saygılar
Keremsays:
31/01/2023 at 20:52Peki nasıl yetiştirilir
İsmail Dönmezsays:
31/01/2023 at 21:13YouTube ve internetten kültürü ile ilgili araştırma yapabilirsiniz, lakin alım-satımı, tüketilmesi yasak olduğu gibi yetiştiriciliği de ülkemizde yasak, bileğilerinize önemle arz ederiz.
Alpersays:
25/10/2023 at 21:41Kurutulmuş mantardan spor alınabilir mi?
İsmail Dönmezsays:
28/10/2023 at 12:45Konu ile ilgili farklı sitelerden araştırma yapabilirsiniz. Saygılar
https://www.sorhocam.com/konu.asp?sid=1437&mantar-yetistiriciliginde-tohumluk-miselin-elde-edilmesi.html