Press ESC to close

Çakşır Mantarı (Pleurotus eryngii var. ferulae)

Çakşır mantarıPleurotus eryngii var. ferulae

Alem: Mantarlar- Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Pleurotaceae

Cins: Pleurotus

Tür: Pleurotus eryngii var. ferulae

“Pleurotus” Yunanca kökenli olup kulak anlamındadır. Doksan kadar türü olan bu mantarın bir çeşidi de Pleurotus eryngii var. ferulae’dir ( Pleurotus ferulae).  Yöresel olarak çaşır, çaşur, heliz, kırkor, göbek, göbelek, mendik gibi isimler de verilir. Tek tek çıktığı gibi üyesi olduğu Pleurotus ailesinin başka türü olan istiridye ( Pleurotus ostreatus) gibi öbekler şeklinde de bulunabilir. Çakşır otlarının ( Ferula szowitsiana, Ferula anatolica, Ferula drudenea, Ferula halophila, Ferula hermonis ve diğer Ferula sp) kökleri veya kurumuş kökleri ile parazitik yaşar.

Çaşır mantarı
Çaşır mantarı

Şapka : 10 ila 30 cm çaplarında beyaz veya krem renklerindedir. Bazen düz bir yüzeye sahipken bazen de düzesiz balık pulunu andıran çıkıntılar bulundurur. Kuraklık ile birlikte çatlaklar oluşur. Şapka etli, dolgun sağlamdır .

Çakşır mantarı
Çakşır mantarı

Lameller : Lameller beyaz, yetişkin türlerde sarımsı beyazdır ayrıca sapa doğru ilerler.

Pleurotus eryngii var. ferulae
Pleurotus eryngii var. ferulae

Gövde-sap : Sap kısa ve sağlam olup 3 ila 5 cm uzunluğundadır.

Çaşır mantarı
Çaşır mantarı

Koku : Kokusu ayırt edici değildir.

Spor Baskısı : Spor baskısı beyazdır.

Çakşır mantarı ve çakşır bitkisi
Çakşır mantarı ve çakşır bitkisi

Habitat : Pleurotus ferulae ; sahilci olan yakın akrabası olan Körek mantarından farklı olarak Doğu Anadolu bölgesinin yüksek kesimlerinde, (2000 m ve üzeri) yaylalarda çıkar. Akrabası olan Körek mantarı Ferula Communis bitkisi ile sahillerde parazitik yaşar. İkisinin de bilimsel isminin Pleurotus eriyngii var. ferulae olması bu yakın akrabalığı güzel tanımlıyor. Oysa biri sahilci ( düşük rakım ) diğeri yaylacıdır (yüksek rakım). Mikorizal oldukları Ferula bitkisinin alt türleri farklılık gösterir .

KÖREK MANTARININ VİDEOLU ANLATIMI İÇİN TIKLAYINIZ

Mevsim : İlkbahar ve sonbaharda yağışlı, nemli havalardan sonra görünür.

Yenilebilirlik ve Toksisite : Zehirsiz , tüketilebilen bir tür olan Çaşır mantarı; özellikle endemik bir tür olmasını da arkasına alarak, çok sevilerek tüketilir.

Çakşır mantarı

Dip not : Sitemizde yazılanlar, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere dayanarak mantar toplamayınız ve tüketmeyiniz.

Galeri:

Çakşır bitkisi
Çakşır mantarı
Çakşır mantarı

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir