Press ESC to close

Kestane Örümcek mantarı (Cortinarius roseocastaneus)

Cortinarius roseocastaneus


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Cortinariaceae

Cins: Cortinarius

Tür: Cortinarius roseocastaneus

Cortinarius roseocastaneus, tepe çıkıntılı, koyu kahverengi veya kestane balı renginde veya hafif kırmızımsı kahverengi bir şapkaya sahip bir mantardır. Bu mantarın seyrek, soluk kahverengi, koyu sarıdan kahveye doğru değişen renkte lamelleri vardır. Ayrıca silindirik, hafifçe genişlemiş, çoğunlukla eğri, beyazımsı lifli veya soluk kahverengi bir sapı olan, yuvarlağa yakın veya eliptik bazidiyosporlara ve çomak şeklinde bazidiyumlara sahip bir Cortinarius türüdür.

Henüz bilinen resmi Türkçe bir ismi olmayan türü sizlere (kalıcı bir isim verilene kadar) “Kestane Örümcekmantarı” olarak anlatacağız.

Şapka: Şapka 20–30 mm, dışbükeyden düzleme kadar, düzensiz, geniş umbolu, koyu kahverengi, kestane balı renginde veya hafif kırmızımsı kahverengi, kenara doğru daha açık ve çizgili, ortası daha koyudur. Marj yani şapka uçları, kenarlar sıklıkla yarıktır. İçerik çok ince, tüy şeklinde koyu kahverengi veya şerit halinde soluk kahverengidir.

Cortinarius roseocastaneus

Lameller: Lameller sapa doğru çok az akıntılı, oldukça seyrek, soluk kahverengi, koyu sarımsı ila kahverengidir.

Cortinarius roseocastaneus

Gövde-Sap: Sap, silindirik, tabana doğru hafifçe genişlemiş ve bazen sivrilen, çoğunlukla kavisli, beyazımsı, ipeksi ve fibrilozdur. Sap soluk kahverengi olup, tabanda biraz daha koyudur. Ve 40–60 x 3–5 mm boyutlarındadır. Evrensel peçesi beyazımsı, pembemsi veya kırmızımsıdır.

Cortinarius roseocastaneus

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Basidiosporlar subobovoid, elipsoid ila zayıf lakrimoid olup yaklaşık 6.7- 9.5 x 3.9–5,5 μm boyutlarındadır. Basidia klavat ve 20–31 x 7-9.3 μm boyutlarındadır. Pileipellis silindirik, düzenli, paralel hiflerden oluşur. Tüm dokularda klemp bağlantıları mevcuttur.   

Habitat: Sert ağaçlardan meşe ile ilişkilidir. Türkiye’de kaydı yapılan örnekler Trabzon ilğ Maçka ilçesinde yüksek rakımlarda Quercus petraea (Sapsız Meşe – Kocapelit) altında bulunmuştur.

Mevsim: Sonbahar. Türkiye’de ilk kaydı yapılırken kullanılan örnekler Kasım ayında toplanmıştır.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilirliği hakkında net bir bilgi bulunmamakla birlikte Cortinarius türleri genellikle zehirli veya tehlikeli olarak kabul edilir. Mantar toplamak veya tüketmek uzmanlık gerektirir, bilmediğimiz mantarları tüketmemeli ve ille de tüketilecekse, kesinlikle önce uzmanlarına danışmalıyız.

Ek bilgiler: Türün ilk Türkiye kaydı, Prof Dr Ertuğrul Sesli hocamız tarafından, 2020 yılı Aralık ayında yapılmıştır. Kayıt için, 2016 yılı Kasım ayında toplanmış olan örnekler kullanılmıştır. Ertuğrul Sesli hocamıza çok teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyoruz.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.