Press ESC to close

Civciv mantarı-Civciv bacağı (Craterellus lutescens)


Civciv Mantarı- Civciv bacağı – Craterellus lutescens

Taksonomi- Bilimsel sınıflandırma

Alem: Mantarlar-Fungi

Bölüm : Basidiomycota 

Sınıf:   Agariccomycetes

Takım: Cantharellales

Aile: Cantharellaceae

Cins: Craterellus

Tür: Craterellus lutescens

Genellikle Civciv, Civciv Bacağı mantarı, Sarı Ayak, Sarı Bacak (İngilizce : Yellow foot) olarak bilinen Craterellus lutescens mantarının sinonimleri (yani eşanlamlı diğer isimleri); Cantharellus lutescens, Cantharellus xanthopus, Cantharellus aurora’dır. Ayrıca, Craterellus tubaeformis ile çok yakın akraba (aynı cins), Cantharellus cibarius ile de aynı ailedendirler. Craterellus tubaeformis, sarı ayak, kış mantarı veya hunili kanterel olarak da bilinen yenilebilir bir mantardır.  Mikorizaldir, bitkilerle simbiyotik ilişkiler oluşturur ve bitkilerin büyümesini, yetişmelerini çok zorlaştırır. 

Craterellus lutescens
şapka görünümü
Craterellus lutescens
şapka görünümü


Şapka:
Civciv Bacağı Mantarı şapkası, 2–6 cm çapındadır.  Düzensiz ve loblu bir yapıda olan şapka, üzeri pürüzsüz  veya doğuştan kahverengi fibrillerle kaplıdır. Şapka rengi kahverengiden turuncumsu kahverengiye veya kahverengimsi turuncuya renklerde olabilir.

Lameller: Bu mantarda lamel bulunmaz, lamellerin yerine karışık çizgi halinde küçük borucuklar (Cantharellus cibarius- Kazayağı mantarında olduğu gibi) bulunur. Renk şapkasına nazaran daha soluk yani açık olup, koyu gri renktedir.

Koku: Civciv bacağı mantarının güzel meyvemsi bir kokusu, hoş ve tatlı tadı vardır.

Civciv Bacağı mantarı
borucuklar şapka altı
Civciv Bacağı mantarı
borucuklar şapka altı

Gövde-Sap: Sap yani gövdesi, beyazımsı, parlak sarı (altın sarısı) ve turuncu renklerde olabilmektedir.. Sap boyu 4-10 cm ve çapı 0.5-1.5cm kadar olup, gövdenin içi yassı borucuklar şeklinde, içi dolu ve parlaktır.  Sap düzensiz, üstte daha geniş ve tabana doğru giderek daha geniş, genellikle kavislidir. Genelde olgun örneklerde sap şapkanın çapından daha uzun, içi boş, çok etli olmamakla birlikte pürüzsüzdür. 

Spor Baskısı: Sporlarının boyutları 9.6-11.4 × 6.4-7.2 µm, eliptik, pürüzsüz, kremsi beyaz kütlelidir.

                                                     

Habitat:  Çok yaygın olarak bulunanbir mantar olup, geniş yapraklı ve iğne yapraklı ağaçların olduğu ormanlarda, nemli yerlerde yaşarlar. İstanbul ormanlarında sonbaharda, önemli donlar yoksa kışın bile büyük gruplar halinde büyür.

Craterellus lutescens
Craterellus lutescens

Mevsim: Civciv bacağı mantarı yazdan sonbaharın sonlarına kadar, hatta şiddetli don olmadığı takdirde kışın da görülmektedir (Ağustos-Aralık).

Yenilebilirlik ve Toksisite: Civciv mantarı, yenilebilir, iyi, lezzetli ve aromatik bir mantardır. Omletler ve sote için idealdir. Aynı zamanda baharat olarak kullanılmak üzere kurutulup ve toz haline getirilebilir..  Taze olarak yenir ve dondurularak veya kurutularak uzun zaman saklanmaya elverişli bir mantar türüdür.  Dondurulmuşsa önceden pişirilmelidir, aksi takdirde tatsız bir acılık gelişir ve bu da tadı amansız bir şekilde bozar.

Ek bilgiler: En çok, aynı cinse mensup ikiz kardeşleri Craterellus cornucopioides ve Craterellus tubeaformis ile karıştırılabilir. Pseudocraterellus undulatus türüne de benzediği bilinir. Civciv bacağında mantarında Hymenium genellikle turuncu veya beyaz iken Craterellus tubaeformis’in Hymenium’u ise gri renklidir. ( Hymenium: Ascomycota ve Basidiomycota filumlarında bulunan mantarlarda spor taşıyan bir doku tabakasının adıdır).  Benzer diğer türler ise Cantharellus melanoxeros, Cantharellus ianthinoxanthus, Cantharellus cinereus.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur.

GALERİ

Craterellus lutescens
Craterellus lutescens
Craterellus lutescens
Craterellus lutescens
Craterellus lutescens
Craterellus lutescens
Craterellus lutescens
Craterellus lutescens
Craterellus lutescens
Craterellus lutescens


Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir