Press ESC to close

Trabzon çırpıbacağı (Gymnopus trabzonensis)

Gymnopus trabzonensisTrabzon çırpıbacağı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm : Basidiomycota

Sınıf: Agaricomycetes

Takım: Agaricales

Aile: Omphalotaceae

Cins: Gymnopus

Tür: Gymnopus trabzonensis

Gymnopus trabzonensis, 2015 yılında Prof Dr Ertuğrul Sesli ve arkadaşları (Vizzini, Antonin & Contu) tarafından tanımlanmıştır. Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Trabzon iline özgü bir endemik türdür. Dünyada sadece Türkiye’den bildirilmiştir.

Şapka: G.trabzonensis şapkası 20‒40(‒50) mm genişliğinde, gençken yarım küreden dışbükeye, olgunlaştığında düzensiz düzlükte, tuğla kırmızımsı ila kahverengi renklerde, geniş umbolu, yani bazen hafif göbekli, yüzey tipik olarak kenara doğru çizgili, özellikle ıslakken parlak renkli,  karamel, somon eti veya hafif kırmızımsı kahverengi, ortası daha koyu ve yer yer kirli beyazımsıdır. Mantarın eti incedir.

Gymnopus trabzonensis
Gymnopus trabzonensis

Lameller: Trabzon çırpıbacağı mantarı lamelleri, serbest, sığ, ince ve az mesafelidir. Lamellerin rengi nemliyken ten renginden pembemsi beyazdır, kuruduğunda ise soluk krem ​​rengindedir.

Gymnopus trabzonensis
Gymnopus trabzonensis

Gövde-Sap: Sap-Stipe 20‒40 × 2‒5 mm boyutlarında, silindirik ila konik, içi boş, genişlemiş apeks ve tabana doğru sivrilen, bazen bükülmüş, sert ve elastikidir. Yüzey pürüzsüz ila hafif pruinose, kırmızımsı kahverengi, bazal miselyum (rizoidler) grimsi beyaz, bağlam beyazımsı ve incedir.

Gymnopus trabzonensis
Gymnopus trabzonensis

Koku: Trabzon çırpıbacağı mantarının güçlü lahana benzeri bir kokusunun olduğu bildirilmiştir. Tadı belirsizdir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi kremdir. Basidiosporlar (4.75‒)5.0‒6.0(‒6.5) × 2.75‒3.5(‒4.0) μm (apikulus olmadan), ortalama 5.55 × 3.17 μm, E = 1.53‒ 2.01, Q = 1.66‒1.85, elipsoid, elipsoid-fusoid, sublakrimoid, ince duvarlı, dekstrinoid olmayan. Bazidia 22‒28(‒33) × 5.0‒7.0 μm boyutlarında, 4 sporlu, klavat veya alt silindiriktir.      

Habitat: Kireçli topraklarda büyüyen (yalnızca yaprak döken ağaçların yaprak çöplerinde ve parklarda gruplar halinde bulunurlar ama ağaç kabuğu veya odun üzerinde değil) endemik bir türdür. Avrupa-Sibirya Fitocoğrafik bölgesinden (Trabzon-Türkiye) bilinmektedir.

Mevsim: Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Yenilebilirliği ve toksisitesi hakkında bir bilgi henüz girilmemiştir.

Ek bilgiler: G.trabzonensis -Trabzon çırpıbacağı türünü dünyaya ilk kez tanıtan Prof Dr Ertuğrul Sesli hocamızın dünyada ilk kayıt olarak Türkiye’den bildirdiği tek mantarı bu değildir. Hocamızın mantarlar alemine dünyada ilk tür olarak eklediği diğer mantarlar; Lylopyllum turcicum, Tricholoma virgatum, Clitolyophyllum akcaabatense, Rhodocybe tugrulii, Rhodocybe asyae, Rhodocybe asanii, Hygrophorus yadigarii, Cortinarius conicoumbonatus, Marasmiellus istanbulensis, Inocybe antoniniana, Cortinarus gueneri, Rhodocybe cistetorum, Helvellosebacina granulata.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir