
Hydnellum aurantiacum – Turuncuağlayan Mantar
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Thelephorales
Aile: Bankeraceae
Cins: Hydnellum
Tür: Hydnellum aurantiacum
Hydnellum aurantiacum, TML (Aralık 2020) referans kitabımızdaki Türkçe ismi “Turuncuağlayan Mantarı” olan ve Bankeraceae familyasına mensup yenilmeyen bir mantar türüdür.
Orange Spine, Orange Hydnellum, Orange Corky Spine Fungus gibi isimler ile tanınır.
Turuncuağlayan’ın birkaç turuncu ila kırmızımsı türü vardır, ancak Hydnellum aurantiacum beyazımsı şapka kenarı ve genç dikenleri, beyazımsı ila donuk turuncumsu eti ile diğerlerinden ayırt edilebilir.
Hydnellum aurantiacum ilk kez 1789’da Alman doğa bilimci August Batsch tarafından Hydnum suberosum var adıyla tanımlandı. Bugünkü bilimsel adını 1879 yılında Hydnellum’a aktaran Petter Karsten tarafından almıştır.
Spesifik sıfat aurantiacum Latince olup , “turuncu” anlamına gelir.
Eş anlamlıları arasında Calodon aurantiacus, Hydnellum complectipes, Hydnum aurantiacum, Hydnum stohlii, Hydnum suberosum, Phaeodon aurantiacus bulunur
Şapka: Genellikle tek bir şapka oluşturur, ancak ara sıra diğer şapkalar ile birleşir. 3-10 cm çapında, düz, sığ bir şekilde gözlemlenir. Bazen şapkanın üzerinde gelişen, durdurulan mini şapkalar ile çukurlu, çıkıntılı veya özenle şekillendirilmiştir. Genel olarak turuncudan paslı kırmızıya, genellikle kahverengimsiden siyahımsıya kadar morluklar oluşturan beyazımsı ila soluk pembemsi bir kenar boşluğu geliştirir.

Lameller: 2-5 mm uzunluğunda sık dikenlerle kaplıdır.
Önce beyazımsı, sonra soluklaşır.
Sığır dili (Hydnum repandum) ile benzer dikenlere sahiptir, bu özelliği ile kolay ayırt edilir.

Gövde-Sap: 2-5 cm uzunluğunda; 1-2 cm kalınlığında, silindirik, sopa şeklinde veya düzensiz, bazen tabanın yakınında süngerimsi, turuncudan paslı kırmızıya değişkenlik gösterir.
Et renginde şapkada beyazımsı ila donuk turuncumsu renk ve daha yumuşak bir üst katman bulunur. Gövdede ve şapka altında bazen zıt tonlarda bölgeler içeren mantarımsı, turuncumsu-kahverengimsi bir alt katman bulunur.

Spor Baskısı: Kahverengi sporları 4,5-9 x 4-7 µm boyutlarında olup, yarı küremsi veya düzensiz ve belirgin bir şekilde tüberkülozludur. Kelepçe bağlantıları yoktur.
Habitat: Kozalaklı ağaçlarla, özellikle çamlar ve doğu baldıran otu, Köknar veya ara sıra sert ağaçlar ile mikorizaldir. Yalnız veya toplu halde büyürler. H.aurantiacum, Türkiye’de Batı ve Doğu Karadeniz Bölümlerinde resmi kaydı yapılmış bir mantar türüdür.
Mevsim: Yaz ve sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Bankeraceae familyasına mensup yenilmeyen bir mantar türüdür.
Ek bilgiler: Hydnellum aurantiacum’un karakteristik turuncu renginden sorumlu pigmentin, aurantiasin adı verilen p-terfenil bileşiği olduğu tespit edilmiştir. Atromentin bileşiğinin bir türevi olan bu koyu kırmızı pigment, daha sonra Hydnellum’un diğer türlerinde de tanımlanmıştır. Dihidroaurantiasin dibenzoat ve teleforik asit bileşikleri de rapor edilmiştir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ






Bu galerideki fotoğraflar için sevgili Ömer Yağlıdere’ye teşekkürü borç biliriz.
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.