Ischnoderma benzoinum – Alazonlu
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm : Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Polyporales
Aile: Fomitopsidaceae
Cins: Ischnoderma
Tür: Ischnoderma benzoinum
Türkiye’de de resmi kaydı olan bu polipor mantarına hocalarımız Türkiye Mantarları Listesi kitabında “Alazonlu” ismini uygun görmüşlerdir. Mantarlı Yaşam ekibi olarak bizlerde bu mantarı “Alzonlu mantar” olarak sizlere tanıtacağız.
“Benzoinum” terimi, Latince “benzoinus” = Hindistan’dan Styrax benzoin’den sızan balzamik reçine kokusundan türemiştir. İtalya ve İspanya’da bu tür için “ortak” isimler kullanılmamaktadır; Ancak Fransa’da “Polipor balzamik”, “Polypore à odor de benzoin” olarak bilinir; Almanya’da “Schwarzgebänderter Harzporling”; İngiltere’de “Benjoin Bracket” ismi ile anılır.
Şapka: 4–15 cm çapında ve 4-6 cm kalınlıkta olan Alazonlu mantarın şapkası, yelpaze şeklinde, geniş dışbükey, kuru, ince, kadifemsi, kahverengi ve koyu kahverengi bölgeler ve biraz daha soluk bir kenarlı veya özellikle olgunlukta genel olarak eşit kahverengi görünümlüdür.
Gözenekler: Kremsi gözenekli yüzey, dokunulduğunda berelendiğinde kahverengiye morarır. Gözenkli şapka altı yüzeyi olgunlukta koyu kahverengi ve serttir. Ve mm başına 3-4 yuvarlak gözenekli, 2-4 mm derinliğinde tüplere sahiptir.
Mantarın eti yaklaşık 1 cm kalınlığında olup, gençken yumuşak ve beyazımsı, olgunken koyu sarı ve serttir.
Koku: Ayırt edici değildir.
Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar 5–7 x 1-2 µm boyutlarında olup, allantoid ve düzdür. KOH içinde hiyalin ve inamiloiddir.
Habitat: Kozalaklı ağaçların ölü odunlarında çürükçül (Saprofit) olarak yaşarlar. Büyüdükleri ağaçta beyaz bir çürümeye neden olurlar. Tek başlarına, toplu halde veya örtüşen kümeler halinde büyürler. Kuzey Amerika dağılımı belirsizdir, çünkü genellikle Ischnoderma resinosum olarak kabul edilir. Türkiye’de resmi kaydı olan bölgeler arasında Batı ve Doğu Karadeniz Bölgesi ile Akdeniz Bölgesi bulunur.
Mevsim: Bir Sonbahar mantarıdır.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Yumuşak, taze ve genç örneklerin tüketilebilecği bildirilmiştir. Ayrıca I. benzoinum- Alazonlu mantar, kuşlarda ve insanlarda sık görülen tip A influenza virüsüne karşı antiviral yani Antivirüs özelliğine sahiptir.
Ek bilgiler: I. benzoinum yani Alazonlu mantar, yakın akrabası Ischnoderma resinosum’un kozalaklı ağaçlarla ilişkili versiyonudur ve birbirlerine çok benzerler. Sertağaçla ilişkili akrabası gibi, Ischnoderma benzoinum da kahverengi-morluklu gözenekli yüzeye ve kahverengi ton bölgelerine sahip bir şapkaya sahiptir. Bununla birlikte I. benzoinum genellikle Ischnoderma resinosum’dan biraz daha incedir ve eti biraz daha koyudur. Pouzar’a (1990) göre, iki tür arasındaki kesin morfolojik fark, olgunlaştığında tüplerin rengidir; I. benzoinum’da olgun tüpler kahverengiyken, Ischnoderma resinosum’daki olgun tüpler kremsi ila hafif kahverengimsidir.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın