Press ESC to close

Akçanak Mantarı (Lachnum virgineum)

Lachnum virgineum – Akçanak Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Ascomycota

Sınıf: Leotiomycetes

Takım: Helotiales

Aile: Lachnaceae

Cins: Lachnum

Tür: Lachnum virgineum

Lachnum virgineum, 2005-2006 yılında değerli akademisyenlerimiz Hasan Hüseyin Doğan , Sinan Aktaş, Gıyasettin Kaşık ve Celaleddin Öztürk tarafından, Konya il sınırlarında bulunan Bozkır ve Kestel’den toplanan örnekler ile ilk Türkiye kaydı yapılmış beyaz bir mantardır.

Tür ilk kez 1783 yılında Batsch tarafından Peziza virginea olarak tanımlanmıştır. Sinonimi (eşanlamlı) Dasyscyphus virgineus olan mantar, dünya mantar literatürlerinde “Snowy Disco” ve “Stalked hairy fairy cup” İngilizce isimleri ile de bilinmektedir.

Makroskobik (Morfolojik) Özellikleri: Kar beyazı renkli, 1-4 mm genişliğinde olan mantar, oldukça küçük saplı kadeh, kupa görünümlüdür. Sap kısmı 3 mm uzunluğunda ve beyaz tüylerle kaplıdır.

Lachnum virgineum

Verimli iç yüzey beyaz ila krem rengi olup pürüzsüzdür.

Lachnum virgineum

Steril dış yüzey ise yine iç yüzey gibi beyaz veya krem renkli olup, çok yoğun beyazımsı bir tüy tabakasıyla kaplıdır.

Lachnum virgineum

Koku: Ayırt edici değildir.

Spor Baskısı: Askosporlar    Hyalin (şeffaf-renksiz), ince duvarlı ve eliptik şekildedir. Boyutları yaklaşık 5–10 × 1,5–2 µm arasındadır. Genellikle düzgün yüzeylidir, bazen hafif kıvrımlı veya iç kısımlarında damarlanma görülebilir.        

Asci (Askuslar): Genellikle ince uzun (silindirik veya hafifçe kavisli) yapıdadır. Sekiz spor içerir. İyot reaktifi ile (örneğin Lugol veya Melzer reaktifi) mavi veya amyloid reaksiyon gösterebilir.

Habitat: Saprofit yani çürükcül bir tür olan Lachnum virgineum, ahşap üzerinde, ağaçların kütükleri ve düşmüş dalları üzerinde gruplar halinde büyür. Kar beyazı, beyaz ve krem renkleri ile oldukça belirgindirler.

Türkiye’de kaydı olan bölgeler arasında Istranca Bölümü, Karadeniz Bölgesi, Yukarı Kızılırmak ve Konya Bölümleri ile Orta Fırat Bölümü bulunmaktadır.

Mevsim: İlkbahardan Sonbahara kadar habitatlarında rastlamak mümkündür.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Bilinmiyor.

Ek bilgiler:

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.