Press ESC to close

Aksütlüce Mantarı (Lactifluus bertillonii)

Lactifluus bertilloniiAksütlüce Mantarı


Taksonomi – Sınıflandırma

Alem: Mantarlar – Fungi

Bölüm: Basidiomycota

Sınıf: Agaricales

Takım: Russulaceae

Aile: Lactifluus

Tür: Lactifluus bertillonii

Lactifluus bertillonii, (eski adıyla Lactarius bertillonii), Russulaceae familyasına ait bir mantar türüdür. Genellikle ormanlık alanlarda, özellikle meşe ve kayın ağaçlarının bulunduğu bölgelerde bulunur. Avrupa’da nadir görülen bir türdür ve örneklerine özellikle Fransa ve İtalya’da rastlanmıştır. Türkiye’de de resmi kaydı olan ve Aksütlüce olarak bilinen bir mantardır.

Şapka: 5-12 (max 20) cm çapında olan Aksütlüce Mantarı gençken konveks, yaşlandıkça düzleşme eğiliminde olur ve çöküntülü bir görünüm kazanır. Başlangıçta beyaz renkte olan Aksütlüce mantarı şapkası, zamanla krem veya turuncumsu-kahverengi lekelerle kaplanabilir. Şapka yüzeyi kadifemsi ve mattır.

Lactifluus bertillonii

Lameller: Nispeten aralıklı Aksütlüce mantarı lamelleri, genellikle şapkanın etine kadar uzanır, bazen gövde boyunca çatallanan, kavisli, gövde boyunca alçalan lameller de mevcuttur. Mantar genç iken beyaz, daha sonra krem ​​rengi olurlar, berelendiğinde veya dokunulduğunda kahverengimsi veya pembe olurlar.

Lactifluus bertillonii

Gövde-Sap: 3-6 x 1.5-3 cm boyutlarında olan sap, silindirik, kısa ve tıknazdır. Bazen tabanda incedir, sap içi doludur. Kalın, sert ve dolgun bir yapıya sahiptir. Şapka ile aynı renktedir, ancak zamanla kahverengimsi lekelere sahip olabilir.

Kesildiğinde beyaz bir sıvı (lateks veya süt) salgılar. Bu lateks zamanla sarımsı bir renge döner ve Potasyum Hidroksit (KOH) ile temas ettiğinde parlak sarı veya turuncu bir renk alır.

Lactifluus bertillonii

Koku: Genel olarak hoş olmayan bir kokuya ve oldukça acı ve baharatlı tada sahip olduğu bilinmektedir.

Spor Baskısı: Spor baskısı rengi beyazdır. Sporlar  7-10 x 5-7.5 µm boyutlarında olup, eliptik ve ince siğillidir.

Habitat: Geniş yapraklı ağaçlar ile özellikle meşe ve kayın ile ilişkilidir.

Türkiye’de Doğu Karadeniz Bölümünde ve Yukarı Fırat Bölümünde resmi kaydı yapılmış bir Lactarius türüdür.

Mevsim: Yaz Ve Sonbahar.

Yenilebilirlik ve Toksisite: Çok acı ve baharatlı tadı nedeniyle tüketilmez olarak kabul edilir.

Ek bilgiler: Beyaz Lactarius ve Lactifluus türleri ile karıştırılması olasılığı yüksektir; Lactifluus vellereus ile benzer ancak L. vellereus daha yaygın bir türdür, ancak lateksi yani sütü KOH ile reaksiyona girmez. Lactifluus glaucescens ile benzer ancak bu türün lamelleri daha sıkıdır ve lateksi (sütü) yeşilimsi bir renge dönüşebilir.

Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.

GALERİ

Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.