Lactarius aurantiacus – Alsütlüce Mantarı
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf: Agaricomycetes
Takım: Russulales
Aile: Russulaceae
Cins: Lactarius
Tür: Lactarius aurantiacus
Lactarius aurantiacus, Russulaceae familyasına mensup sütlü, tüketilmeyen bir mantardır. Yaygın İngilizce adı “orange milkcap”, olan mantarın Türkçe ismi Alsütlüce Mantarıdır.
Tür, ilk olarak1801 yılında Agaricus testaceus var. aurantiacus ismi ile Christiaan Hendrik Persoon tarafından tanımlanmıştır. 1821’de bu türü Lactarius cinsine aktaran ve böylece şu anda kabul edilen bilimsel adını, Lactarius aurantiacus olarak belirleyen İngiliz mikolog Samuel Frederick Gray olmuştur.
Lactarius aurantiacus‘un eş anlamlıları (Sinonimleri) arasında Agaricus testaceus var. aurantiacus ve Agaricus aurantiacus bulunur.
Şapka: 1-5 cm (max 6.5 cm) çapında olan şapka, hafif basılmış bir merkeze sahiptir. Şapka basık dışbükey olup, şapka yüzeyi pürüzsüz, kuru ve hafif parlaktır. Şapka rengi parlak turuncudan, açık turuncumsu kahverengiye olabilir.
Lameller: Orta aralıklı lameller açık pembemsi veya turuncu tonlardadır. Diğer tüm Lactarius türleri gibi, L. aurantiacus-Alsütlüce mantarı da dokunulduğunda, berelendiğinde veya kesildiğinde sütlü benzeri bir lateks üretir. Lateks beyazdır ve hafif veya az acı bir tada sahiptir.
Gövde-Sap: 2,5 ila 6,5 cm boyunda ve 5 ila 12 mm çapında olan mantarın sapı, silindirik veya hafif klavattır. Sap pürüzsüz olup, kahverengimsi turuncu renklidir. Sap üzerinde bir yüzüğü (halkası) bulunmaz.
Koku: Ayırt edici bir kokusu yoktur. Hafif acımsı, turp benzeri bir tadı olduğu bilinmektedir.
Spor Baskısı: Krem veya fildişi renkli bir spor izi bırakır. Subsferik ila geniş elipsoidal olan bazidyosporları 8-9.5 x 6-7.5 µm boyutlarındadır.
Habitat: L. aurantiacus – Alsütlüce Mantarı, toprağın asidik olduğu bölgelerde özellikle çam, ladin ve bazen de huş ağaçlarının altında bol miktarda bulunur. Mikorizal bir mantardır. Tek başlarına veya küçük gruplar halinde büyürler.
Türkiye de resmi kaydı olan bölgeler arasında Güney Marmara bölümü ve Doğu Karadeniz Bölümü bulunmaktadır.
Mevsim: Yaz- Sonbahar.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Her ne kadar bazı kaynaklarda tüketilir olarak bildirilmiş olsa da, Alsütlüce mantarı acı tatları nedeniyle tüketilmez; ancak bazı Doğu Avrupa ülkelerinde kurutulup baharat olarak kullanılmaktadır.
Ek bilgiler: Lactarius subflammeus, Lactarius fulvissimus ve Lactarius subdulcis, ile çok benzerler.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarımıza göz atmak için tıklayınız.
GALERİ
Güzel mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.