
Lactarius indigo – Mavi Kanlıca
Taksonomi – Sınıflandırma
Alem: Mantarlar – Fungi
Bölüm: Basidiomycota
Sınıf:Agarcomycetes
Takım: Russulales
Aile: Russulaceae
Cins: Lactarius
Tür: Lactarius indigo
Lactarius indigo – Mavi Kanlıca Mantarı, genellikle Lactarius veya mavi süt mantarı olarak bilinen Russulaceae familyasındaki bir agarik mantar türüdür. Yaygın olarak dağılan bir tür olup, doğu Kuzey Amerika, Doğu Asya ve Orta Amerika’da doğal olarak büyür. Güney Fransa’da da rapor edilmiştir. Lactarius indigo, hem yaprak döken, hem de iğne yapraklı ormanlarda, geniş bir ağaç yelpazesiyle mikorizal ilişkiler oluşturmuştur. Mantarın rengi, taze örneklerde koyu maviden mavinin tonlarına, yaşlı örneklerde soluk mavi-griye kadar değişir. Lactarius cinsinin tüm üyeleri için ortak bir özellik olan mantar dokusu kesildiğinde veya kırıldığında mantardan sızan bir sütün olmasıdır ancak bu türde süt indigo mavisidir. Havayla temas ettiğinde, bu indigo mavisi sütü yavaşça yeşile döner.
Şapka: Diğer birçok mantar gibi, Mavi Kanlıca Mantarı da toprak altında miselyumda oluşan bir nodülden gelişir, organizmanın büyük kısmını oluşturan hif adı verilen iplik benzeri mantar hücreleri kütlesi uygun çevresel sıcaklık, nem ve besin bulunabilirliği koşulları altında, görünür üreme yapıları (mantar gövdeleri) oluşur. Mantar gövdesinin çapı 5 ila 15 cm arasında olan şapkası başlangıçta dışbükeydir ve daha sonra merkezi bir çöküntü geliştirir, yaşla birlikte daha da derin bir şekilde bastırılır ve şapkanın kenarı yukarı doğru kalktıkça huni şeklini alır.

Lameller: Soluk mavimsi renkte olan lameller, zayıf bir şekilde azalır ve sık yapıdadır. Olgunlaştıkça veya berelendiğinde lameller hafif yeşilimsi renk alabilirler. Bu mantarın lamelleri hasar gördüğünde mantarın kendisi gibi indigo mavisi renginde süt açığa çıkar. Lactarius indigo’nun diğer Lactarius türleri kadar fazla süt üretmediği bilinmektedir, öyleki özellikle daha yaşlı örnekler, hiç sütü olmayacak kadar kuru olabilirler.

Gövde-Sap: Mavi Kanlıca Mantarının sapı 2–6 cm yüksekliğinde ve 1–2,5 cm kalınlığındadır ve taban boyunca aynı çaptadır veya bazen daralmıştır. Rengi indigo mavisi ila gümüşi veya grimsi mavidir. Sapın içi başlangıçta sağlam ve serttir, ancak yaşla birlikte içi boşalarak borucuklar oluşur.

Koku: Mavi Kanlıca Mantarının ayırt edilebilir bir kokusu yoktur.
Spor Baskısı: Spor baskısında olduğu gibi toplu olarak bakıldığında, sporlar krem ila sarı renkli görünür. Bir ışık mikroskobu ile incelendiğinde, sporlar yarı saydamdır (hiyalin), eliptik ila neredeyse küre şeklindedir, amiloid siğiller içerir ve boyutları 7–9 x 5.5–7.5 μm’dir. Taramalı elektron mikroskobu, spor yüzeyindeki retikülasyonları ortaya çıkarır.
Habitat: Mavi Kanlıca, hem yaprak döken hem de iğne yapraklı ormanlarda, geniş bir ağaç yelpazesiyle mikorizal ilişkiler oluşturmuştur. Bu mantarın henüz Türkiye de kaydı yapılmamıştır.

Mevsim: Yeterli nem ve ısı olduğu takdirde Haziran ayından başlayarak sonbaharın sonlarına kadar rastlamak mümkündür.
Yenilebilirlik ve Toksisite: Lactarius indigo yenilebilir ve lezzetli bir mantar türü olarak kabul edilir. Çin, Guatemala ve Meksika’daki kırsal pazarlarda satılmaktadır. L. indigo iyi bilinen yenilebilir bir tür olmasına rağmen, arzu edilirliği konusunda görüşler farklıdır. Örneğin, Amerikalı mikolog David Arora onu “üstün ,aranan yenilebilir” olarak değerlendirirken, ABD’de Kansas mantarları üzerine çalışan bir alan rehberi uzman, onu “kalite açısından vasat” olarak değerlendirmiştir. Hafif acı, biberimsi bir tada sahip olabilir ve kaba, taneli bir dokuya sahiptir. Sert et, mantarı ince dilimler halinde keserek en iyi şekilde hazırlanır. Pişirme ile mavi renk kaybolmaya başlar ve mantar tam pişince grimsi olur. Etin tanecikli dokusu nedeniyle, kurumaya pek elverişli değildir. Bol miktarda süt üreten numuneler, marinatlara renk katmak için kullanılabilir. Meksika’da, bireyler yabani mantarları tipik olarak Haziran’dan Kasım’a kadar çiftçi pazarlarında satmak için toplarlar; bunlar tüketim için “ikinci sınıf” türler olarak kabul edilir. L. indigo ayrıca Mayıs’tan Ekim’e kadar Guatemala pazarlarında satılmaktadır. Çin’in güneybatısındaki Yunnan’da kırsal pazarlarda satılan 13 Lactarius türünden biridir.
Ek bilgiler: İlk olarak 1822’de Amerikalı mikolog Lewis David de Schweinitz tarafından Agaricus indigo olarak tanımlanan tür, daha sonra 1838’de İsveçli mikolog Elias Magnus Fries tarafından Lactarius cinsine aktarıldı.
Dip not: Sitemizde yazılanlar, sadece ve sadece BİLGİLENDİRME amaçlıdır. Mantar toplamak ve tanımlamak kesinlikle uzmanlık gerektiren bir konudur. Sitemizdeki bilgilere göre mantar toplamamanız ve tüketmemeniz önemle duyurulur! Diğer yazılarıma göz atmak için tıklayınız.
GALERİ













Güzel L. indigo fotoğrafları için Meksika’dan Ernesto Venegas Angel‘e çok teşekkür ederiz.
Harika mantar görselleri ve bilgiler için Mantarlı Yaşam- Mantar Avcıları Facebook Grubumuzu da ziyaret edebilirsiniz. Web Sitemizde emeği olan herkese çok teşekkür ederiz.
Bir yanıt yazın